Как да научим детето да кара колело

Според много специалисти, още на четиригодишна възраст повечето деца имат достатъчно развито чувство за баланс, сръчност, сила на краката и разбират основните правила, за да карат колело. Но не всички деца имат физическите възможности или се чувстват емоционално подготвени да карат детски колела и велосипеди до шестгодишна възраст. Ако родителите окажат натиск или проявят чувство на неудовлетвореност, докато учат децата си да карат велосипед, това допълнително може да забави процеса. Когато детето ви е готово да се научи да кара колело, това трябва да стане стъпка по стъпка.

  1. Купувайте разумно

Купете подходящ модел велосипед – с размер на гумата между 12 и 20 цола, в зависимост от ръста на детето. Краката му трябва да докосват земята, когато стои на седалката.  Ако имате възможност, инвестирайте малко повече пари в по-леко колело, понеже при него са нужни по-малко сила на краката, за да въртене на педалите. Насочете се към колело, което спира при натискане на педалите назад или познатата на всички контра, защото децата се съсредоточават върху ръчните спирачки и не се фокусират върху това да се научат как да карат колелото.

  1. Започнете с нещо по-лесно

Ако вземете колело за баланс от sportensklad.bg, което няма педали, това е  добър вариант за начало, защото учи децата на баланс и увереност (или можете да премахнете педалите на обикновен велосипед). Този тип велосипеди са подходящи за деца до 4 години, с ръст до 100см.  Друг вариант е да поставите помощни стабилизиращи колела върху класически детски велосипед. Подходящи са за малки деца, до 5-6 годишни. Можете да оставите помощните колела за няколко седмици, но се опитайте да не оставите детето да свикне прекалено с тях, защото след това ще му бъде по-трудно.

  1. Намерете подходящо място

Когато учите детето си да кара колело, намерете безопасно, отворено пространство, като например празен паркинг, детска площадка или  някое равно поле на село. Тесните тротоари и улици могат де се окажат неподходящи места. Започнете с това да научите детето да спира, като натиска педалите назад.

  1. Помощ за балансиране

Дръжте седалката на велосипеда или оставете ръката си на гърба на детето, след което го накарайте да започне да върти педалите. Трябва да гледа напред, а не в земята, което ще му помогне да кара направо. Бягайте заедно с него докато се балансира, след това го пуснете. Ако падне, задължително трябва да го насърчите да опита отново.

  1. Започване на самостоятелно каране

Веднъж щом се научи да кара, следващата стъпка е да го научите на стартиращата позиция, където единия педал е горе и леко напред и детето трябва да го натисне, за да тръгне без помощ от ваша страна.

Последно
Не пропускай