Как да научим детето да чете книги

Едва ли е нужно да обясняваме защо е добре да научим детето си да чете книги. Но страстта към четенето е комбинация от вътрешната нагласа на детето и възпитанието, което получава у дома.

За да научите детето да чете книги, не е достатъчно просто да го научите да чете. Трябва да положите специални усилията, за да събудите страст към книгите, а това невинаги е лесно. Ето няколко съвета какво да правите, ако искате да превърнете своя малчуган в четящ възрастен.

Започнете да четете от най-ранна възраст

Запознайте детето с книгите още в първите месеци от живота му. Разбира се, на тази възраст няма да е в състояние да разбере статия от Енциклопедия Британика и дори най-обикновена приказка. Първоначално дори няма да четете. Разглеждайте книжки с картинки, като назовавате предметите и животните, които са нарисувани там.

деца четат книгаВ края на първата му годинка ще започне да разбира простички истории, а с течение на времето ще можете да четете все по-дълги приказки, дори с продължение. Ако все пак детето изглежда отегчено от историята, попитайте го какво вижда на картинките. Нека ви обясни или да разкаже действията в тях.

Четете лично

Важно е да четете лично вие, а не да оставяте телевизор, компютър или аудиокнига да разказва вместо вас.

Четете всеки ден

Четете на детето всеки ден, дори да е само за няколко минутки. Добра идея е да си създадете навика да четете приказка за лека нощ, преди да сложите малчугана да спи. Но нека това не бъде единственото време, в което ще посягате към книгите. Покажете на детето, че е забавно да се чете по всяко време и на всяко място.

Избирайте подходящи книги

Купувайте от места, където има богат избор на детски книжки. На някои книги пише за каква възраст са подходящи и това е добър ориентир. Но най-добрият показател е самото дете. То много ясно ще ви покаже кои истории са му интересни и кои – не.

Ако не сте сигурни какво да изберете, спомнете си своите любими детски книжки и опитайте първо с тях. Не забравяйте, че уменията на детето постоянно се развиват, така че от време на време пробвайте по-сложна книга, за да видите дали детето е дорасло за нея. Ако не е, върнете се на предишните.

Оставяйте детето да избира

Оставяйте детето само̀ да избира какво да му прочетете. Дори да се налага да четете една и съща приказка за триста и втори път поред.

Прекъсвайте четенето, за да си говорите

Децата често искат да попитат нещо за историята, която чуват. Те невинаги разбират причинно-следствените връзки в сюжета или пък искат да коментират това, което току-що са чули. Не казвайте „чакай да довършим и после ще говорим”. Прекъсвайте четенето и обръщайте внимание на детето. Така ще го поддържате интереса му към историята в книжката.

Показвайте отношение към книгите

Дръжте книжките му на специално място и не му позволявайте да ги къса, хвърля или мачка. Покажете му, че книгите са важни и трябва да се отнася към тях с уважение.

Давайте личен пример

За да научите детето да чете, вие самите също трябва да го прекарвате повече време с книга в ръка. Не очаквате, че можете да го убедите да прави нещо, което самите вие не правите, нали?

 

Последно
Не пропускай