Как да направим въздуха вкъщи по-чист?

1931

Все по-големият смог, особено в милионните градове, става причина за редица дихателни проблеми при хората, които от своя страна влошават цялостното ни здравословно състояние. А когато нямаме възможност да проветрим въздуха у дома, качеството му се влошава и това води до постоянна умора и неразположение.

Ето защо е необходимо да помислим за начин за пречистване на въздуха в помещенията. Единият вариант е да си купим пречиствател за въздух – лесно, бързо, удобно, и … скъпо и не особено естетично.

Вторият вариант, за който ще си говорим днес – да отглеждаме растения, които пречистват въздуха.

Освен замърсяването на околната среда, за което стана дума и което прониква в жилищата, в домовете ни има и други дразнещи вещества, като прах и мухъл, които изпълват въздуха с токсини. Вдишваме ги непрестанно!

Какво да правим, след като организмът ни се нуждае от кислород, за да могат всички клетки и органи да функционират правилно?

Ключ към проблема ни дава природата, чрез растенията – основен източник на кислород. Те го излъчват във въздуха и поглъщат вредния въглероден диоксид.

Не пропускайте: Дървото на живота

Както има растения, които лекуват, такива, които ни помагат да спим, и други, които стимулират положителна енергия в дома, така има и детоксикиращи естествени „пречиствателни станции”, които изпълват домовете с живителен въздух.

Кои растения пречистват въздуха вкъщи?

През 1989 г. НАСА провежда проучване, за да се определи кои са най-ефективните средства, които пречистват въздуха и филтрират замърсители, като бензен, ксилен, амоняк, формалдехид и трихлоретилен.

Изследването установява, че някои растения са в състояние да намалят отрицателното въздействие на токсичните елементи в околната среда. Те, също така, допринасят за доброто здраве, като благоприятстват дишането – действат отхрачващо, успокояват раздразнените носни проходи и предотвратяват изсушаването чрез повишаване на нивото на влажност.

Повечето от тези видове обикновено растат в неблагоприятни условия – на сянка, без особени грижи, и развиват богата зеленина, така че имат голяма способност да филтрират въздуха.

Освен това тези растения абсорбират прах, дим и аромати във въздуха по естествен път. Според проучване, проведено от Университета на Вашингтон, концентрацията на растения в област от между 2 и 5% от пространството може да се намали с до 20% натрупаната прах върху хоризонтални повърхности.

Бамбукова палма

Тя има свойството да пречиства вредните формалдехид, бензен и трихлоретилен от въздуха.   Бамбукова палма

Този вид палма също така действа като естествен овлажнител е лесна за поддържане, да не говорим за изключителната и роля в декорацията на дома с нейните удължени зелени листа.

Алое вераАлое вера за по-чист въздух

То носи невероятно много ползи в народната медицина, но също може да повишава количеството на кислород във вашата среда, филтрирайки токсините от въздуха, особено веществата бензен и формалдехид.

Гербер

Освен красиви цветове, придаващи колорит на атмосферата в дома ви, герберът ще ви помогне да отстраните замърсители като бензен и трихлоретилен. Те се откриват най-вече в бои и разтворители.

Бостънска папратБостънска папрат

Този вид папрат е много древен и много популярен като стайно растение – не отнема много място, а помага за естествено пречистване на въздуха от вредни излъчвания и токсини. Според експерти Бостънската папрат е „практически неунищожима“, което я прави идеалното растения за домашно отглеждане от начинаещи цветари.

Смята се също, че премахва тежки метали като живак и арсен.

ХлорофитумХлорофитум

Познато е също като зелена лилия, а на английски се нарича Spider Plant, тоест „растение – паяк“. То се отглежда почти без никакви грижи, а може да неутрализира въглероден окис и други токсини.

Хлорофитомът също пречиства въздуха от формалдехид.

А вие отглеждате ли някое от тези растения у дома?