Дървото на живота

Дървото на живота (красула, crassulae), известно като дървото на парите или дебела мара, на пръв поглед е едно обикновено растение, но е обвито в мистериозна слава, че привлича пари и благоденствие за своя стопанин.

Много хора го търсят и искат да го имат в своя дом, за да привлекат потока на парите.

Но е важно да знаете точно как се гледа, защото растението има свои специфики.

Научете от статията повече за този паричен талисман, символ на материалното благосъстояние на собственика.

Малките месести листа на дървото на живота са много подобни на монетите. Растението се поставя в паричния сектор на дома, но в същото време се изисква много светло място (пряко слънце).Дърво на живота

Как да се сдобием с дърво на живота

Възможно е да се закупи готово растение от магазин за цветя, но е по-правилно да си го захванете сами. Това е изключително важно – да отглеждате дървото на живота самостоятелно, смята се, че закупеното растение няма да донесе никакво богатство на собственика.

Любопитно.

Често хората украсяват клоните на дървото с монети и червени панделки, за да се увеличи силата на талисмана. Няколко монети могат да бъдат сложени и в почвата като е много по-добре да ги поставите на дъното на саксията, когато засаждате растението – китайските сувенирни монети могат да увеличат силата на финансовия талисман.

Важно! Хилавото и болно дърво на живота не може да привлече богатство, така че трябва внимателно да се грижите за талисмана, следвайки всички правила.

Красула е от семейство Crassulae, които са често срещани растения в природата в Южна Африка, но виреят и на Арабския полуостров. Всички видове имат дебели, месести и закръглени листа. В растението има повишено съдържание на олово. Цветовете са малки, бели (има сортове с кремави, сини, червени цветове), звездообразни с пет венчелистчета.

За засаждане може да се вземе клонче, откъснато от здраво растение. Също могат да се заседят резници или листа веднага в почвата, но някои хора предпочитат да чакат образуването на корени – за  целта откъснатото клонче или листо се поставя за няколко дни във вода.

Подходяща саксия за дървото на живота

За засаждане изберете саксия с широка форма (идеални са плоски или квадратни керамични съдове). За да може финансовият талисман да работи, трябва да изберете саксия с определен цвят. Идеален е кафяв, бордо, сребърен или златен.

И внимавайте с почвата…

Саксията трябва да се напълни с подходяща почва – най-лесният начин е закупуване на почва за кактуси от магазин за цветя. Но може да се прави смес от малко количество обикновена почва; пясък, полезно да се добави към сместа хумус (100 грама на 1 кг от готовата почва) и 2 супени лъжици дървесна пепел.

На дъното на саксията трябва да има дренажен слой от глина, чакъл или едър пясък.

Съвет!

Чифт монети (в повечето случаи, 6), които са поставени на дъното на саксията, ще помогнат да се активирате  магията на дървото на живота да привлича пари.

След засаждането е задължително да се полива растението. Трябва да се помни, че то има малък корен, а короната става голяма и тежка.

Как да цъфне дървото на живота

Най-важното е да накарате дървото на живота да цъфти.

Цъфнало дърво на животаГоляма радост за флористите е цъфтящата красула. Но тъй като това се случва рядко и не винаги,  събитието се свързва с определена символика: щом растението започва да цъфти – това означава, че определено ще настъпи подобрение във финансовото състояние на собственика. За да постигнете този ефект на цъфтеж, трябва да създадете подходящи условия за отглеждане, това е всичко!

Здравото, добре поддържано растение във всяка възраст прилича на дърво. То има стъбло, прави клонки и лъскави, месести овални листа. Ако клоните на дървото на живота се огъват, увиват около растението, а листата са тънки и малки, това означава само едно – липсват условия за благоприятно развитие. Цъфтежът в този случай никога няма да се случи.

Да, ще имате растение, то ще живее, тъй като е много издръжливо и се адаптира към всякакви условия. Но цялата му красота няма да се покаже.

Ето какво трябва за имате предвид!Цвят на дървото на живота

  • Най-важното е осветлението.

Дървото на живота перфектно понася слънчевите лъчи по всяко време на деня и годината. Ярката светлина за него е необходимост.

  • Вторият важен фактор е температурата.

От пролетта до есента, растението понася доста високи температури, освен това, то ги обича. През есента трябва постепенно да понижите температурата в стаята, за да създадете минимум температура през зимата: +5 – +10 градуса са много полезни за периода на почивка.

Правилно осветление и температура – това са  двете най-важни условия за появата на цветни пъпки!

Как се полива и тори дървото на живота

Поливането през пролетта и лятото е изобилно, но не често. Не е нужен график за поливане – по отношение на всяко растение е индивидуално. Но тук е необходимо стриктно да се спазва следното правило: дървото на живота се само когато почвата е напълно суха. А не само най-горният слой. Това лесно се определя от теглото на саксията.

През зимата, при по-ниски температури, поливането е изключително рядко. Правилото тук е, че е по-добре да не се полива растението. То няма да умре от липса на влага.

  • Торенето е специфично.

То се извършва в топлия сезон прави се веднъж на 3-4 седмици. Превишаването на количеството тор е много вредно за всяко растение, а за сукулентите е просто вредно.

Ето че вече знаете всичко за това чудесно растение, което може да отглеждате в дома си…

А дали ще привлече пари и благоденствие, споделете в коментари под статията.

Последно
Не пропускай