Как да направим чая още по-полезен

Ето някои важни факта за чая, които ще ви помогнат да запазите полезните свойства на напитката.

Приготвянето на чай в микровълновата го прави по-здравословен

Рецептата за успешно приготвена торбичка чай е разработена от австралийски учени. Те открили, че варенето на пакетче в прясно преварена вода за 2-3 минути не е достатъчно, за да освободи всички биоактивни вещества от чая. Установено е, че при такива условия се отделят 60% от катехините, 75% от кофеина и 80% от L-теанина.

Можете да получите максимална полза, без да харчите много време, ако използвате микровълнова фурна. За да направите това, накиснете пакетчето в прясно преварена вода за 30 секунди и след това сложете чашата в микровълновата за минута. Тогава концентрацията на катехини ще се увеличи до 80%, кофеин – до 92%. Няма да повлияе на теанина. По време на експеримента чай се приготвя в чаша от 200 ml (обикновена фасетирана чаша).

Лимонът повишава концентрацията на антиоксиданти в чая

Всеки е чувал, че чаят е богат на антиоксиданти, но не всеки знае, че катехините – те са тези, които имат антиоксидантно действие – се разрушават за няколко минути във вода с неутрално ниво на киселинност или в алкална среда. За справка: обикновената чешмяна вода има неутрално pH (около 7). Но течност с ниско pH насърчава извличането и запазването на полезните вещества от чая. Проучване на университета в Хонг Конг показа , че катехините живеят около 6 часа в подкиселена вода.

Изследванията на австралийските учени също показва, че катехините се разграждат над pH 6. От друга страна, твърде ниската киселинност унищожава кофеина и теанина. Изследователите са извели идеалната киселинност: pH балансът трябва да бъде в диапазона от 3-5,3. В кухнята измерването на киселинно-алкалния баланс не е, но това не е необходимо. Просто сложете резен лимон във водата или изстискайте няколко капки сок. Важно е да направите това, преди да приготвите пакетчето чай.

Последно
Не пропускай