Как да консумираме краставиците от магазина

Краставиците съдържат различни минерали, не само полезни, но понякога и вредни. Как да използваме правилно този продукт ще ни обяснят диетолозите.

През лятото на рафтовете на магазините и в градините се появяват различни сезонни зеленчуци, включително краставици от различни сортове, които се консумират както пресни, така и приготвени на туршия. Най-полезни са пресните краставици, отгледани в родните градини.

Какви са ползите от краставиците за организма?

Краставицата е богата на калий, който премахва излишната вода. Това е основното й предимство. Най-полезни са пресните краставици, особено, ако са набрани от собствената ни градина, защото ние сами си контролираме какви торове използваме при засаждането и добре  знаем, че няма никаква химия. Контролираме и количеството поливане, защото от това зависи съставът на краставицата – колко минерали ще има в нея.

В горещо време краставицата може да помогне за нормализиране на кръвното налягане.

Страхотно е да консумираме сок от краставици, като това важи особено за хората, страдащи от хипертония. Ако си направим сок от краставици, наполовина смесен с минерална вода, към която е добавена малко мента и портокал, получаваме освежаваща лимонада. В жегата тя ще намалите високото кръвно налягане и ще ни помогне да почувстваме по-добре.

Как да консумираме краставиците от магазина?

На закупените краставици експертите препоръчват да им обелим кората.

Да, вярно е, че именно в кората се съдържат много полезни вещества, но все пак не знаем кой и как ги е отглеждал. Затова някои специалисти препоръчват обелването – в кората на краставиците се натрупват нитрати и химикали, които са били част от торовете. Те могат да попаднат в краставицата, докато тя расте. Когато обелваме краставиците, ние си гарантираме по-чист продукт, с по-високо качество, обясняват специалистите.

Туршиите могат да бъдат безопасни за здравето, ако се консумират умерено и само през деня. Вечер голямото количество натрий може да допринесе за задържане на вода в тялото, а това е свързано с повишено кръвно налягане и подуване.

Последно
Не пропускай