Как да изберем най-добрите цветови комбинации за стилна и елегантна визия 

Как да комбинираме цветовете в дрехите, за да изглеждаме възможно по-добре?

Вероятно не една жена си е задавала този въпрос, в търсене на най-красивата си визия. Затова помолихме модните експерти да ни помогнат малко и да ни разкрият тайната на успешните комбинации.

И така, преди да се спрете на конкретна система за съчетание на цветовете в модата, добре е да припомним няколко основни щрихи, които да служат като опорна точка. Ако сте привлечени от чистите, неутрални цветове, това е чудесно, защото благодарение на тях, бихте могли да изградите перфектния си моден гардероб. Първата стъпка е да изберете някой красив нюанс от любимата си цветова гама и той ще е базата, върху която ще варирате, надграждате и допълвате.

В случай, че нямате предпочитания, може да се спрете на произволен неутрален тон, например в сиво, защото този цвят е идеален за основен на актуалния гардероб на всяка работеща или учеща дама.

Едно много интелигентно решение е също да се спрете на черния цвят като базов, защото абсолютно всички цветове се комбинират прекрасно с него и освен това той дава прекрасна възможност за множество вариации на цветови схеми, чрез които да постигнете различни ефекти според случая – строгост, мекота, сексапил, нежност или каквото друго сте решили. Бихте могли да се възползвате от всякакви интересни решения, но в същото време те трябва да бъдат приятни за окото, тоест добре обмислени.

След като сте избрали „гръбнака“ на актуалния гардероб и вече имате наум кой цвят да използвате като основен, време да допълним с различни нюанси, така че да разполагаме с изобилие от комбинации. Справите ли се добре, ще можете да използвате гардероба си дълго време напред, с леки допълнения и винаги ще изглеждате модно и стилно. Това е така, защото добре подраните цветови съчетания никога не остаряват.

А сега нека се спрем по-подробно на това, как чрез комбинацията на цветовете можем да създадем различна по настроение и стил визия.

Цветови схеми за ярка визия

Цветови съчетания, които ще ни помогнат да създадем ярка и запомняща се визия

Ако си падате по по-екстравагантния вид и искате да изглеждате възможно най-ярко, но без да излизате от рамките на изискаността, тогава използвайте ярки и чисти цветове в контрастни комбинации с неутрални нюанси. Ако вместо един или два цвята, в облеклото ви присъстват три, то тогава вашата визия определено ще бъде по-забележима. Добре е да знаете, че червеното и синьото привличат особено силно вниманието, докато белият цвят омекотява и допълва елегантният вид.

Синият цвят се комбинира перфектно с бяло, светло сиво, жълто, червено, кафяво и каки. Комбинациите с нюанси като боровинка, люляк, лавандула също са изключително благоприятни. Що се отнася до червеният цвят, за да постигнете повече настроение и яркост, можете да добавите към него – жълто, бяло, фуксия, златисто, кафяво или бежово.

Цветови схеми за спокойна и хармонична визия

Ако искате да създадете този ефект, може да се обърнете за помощ към естествените комбинации – тези, които се срещат в природата. Трябва да следите за дълбочината на цвета, наситеността или лекотата – в случай, че те са добре подбрани, тогава съчетанието ще изглежда наистина перфектно.

Много успешни са комбинациите със сиво. Те са едновременно стилни и универсални. Ако в гардероба ви сивият цвят присъства като основен, от това можете да спечелите много. При съчетание на сиво с топли, пастелни нюанси ще си гарантирате много спокоен и приятен за окото стайлинг.

Безгрешни съчетания на цветовете в модния гардероб

Един от най-често използваните като базисен цвят в гардероба на модерната жена е кафявият. Затова се спряхме точно на него, за да ви покажем с какви цветове можете да го съчетавате успешно. Ето и конкретните препоръки на стилистите.

Кафяво и бяло

Бялото добавя светлина и свежест

Тъй като белият цвят е универсален, комбинацията от кафяво и бяло изглежда много хармонично. Бялото добавя светлина и свежест и е за предпочитане да доминира, а кафявото да присъства като по-скоро като акцент. Ако такова едно съчетание ви изглежда твърде скучно, може да добавите трети цвят, например оранжево, тюркоаз или златисто.

Кафяво и бежово

Кафяво-бежовата цветова комбинация в модния гардероб придава усещане за топлина

За разлика от бялото, бежовото е по-меко, а и освен това е светъл нюанс на кафявият цвят, което прави съчетанието изключително хармонично. Кафяво-бежовата цветова комбинация в модния гардероб придава усещане за топлина, комфорт и релакс. Дори изобщо няма да е необходимо да добавяте други цветни акценти, защото ансамбълът е напълно съвършен. Ако искате да разнообразите, по-добре си поиграйте с текстурите.

съчетаване цветове кафяво и червено Кафяво и червено

Спокойствието на кафявото омекотява силната енергия и жизненост на червеното за пълна хармония

Това съчетание е също много успешно, тъй като спокойствието на кафявото омекотява силната енергия и жизненост на червеното и хармонията е пълна.

Към кафяво-червената комбинация може да добавите евентуално малко бяло или синьо, за още по-ефектен вид.

Кафяво и оранжево

Съчетанието между оранжево и кафяво е особено ефектно

Енергичните оранжеви нюанси са идеалното допълнение към кафявия цвят. Такава комбинация определено ще ви зареди с добро настроение и ще ви вдъхне оптимизъм. Колкото по-тъмен е кафявият нюанс, толкова по-ефектна ще бъде комбинацията. Ако ще добавяте трети цвят, нека е бяло. Ще подчертае по най-добрия начин дълбочината и на двата цвята.

Кафяво и жълто

Жизнена и слънчева комбинация

Една много слънчева комбинация, но е препоръчително да не използвате твърде наситени жълти нюанси, а по-скоро светлите, пастелни тонове, за да бъде визията мека и спокойна. По-добрият вариант, според стилистите, е да преобладава жълтият цвят, а кафявото да е като допълнителен, но и обратното ще изглежда също доста добре. Съчетанието е толкова сполучливо, че няма да е необходимо да „разреждате“ с друг цвят. Може, евентуално, да прибегнете до черни аксесоари – обувки, чанта, колан или бижута.

Кафяво и зелено

За естествена и семпла визия

Тези два цвята са създадени един за друг. Зеленото внася в ансамбъла свежест и образува уникален контраст с топлите кафяви нюанси. Можете да използвате всички тонове в зелената гама – от изумруд до маслина. За по-естествена и по-семпла визия разчитайте на светло зелените тонове, а ако искате да изглеждате по-ефектно и по-елегантно – заложете на тъмните.

Кафяво и синьо

Много удачно цветово съчетание

Такава комбинация се счита за изключително креативна. Но има една особеност – тъмните нюанси на синия цвят трябва да се съчетават със светлите тонове на кафявата гама и обратно. Ако отивате на интервю за работа, непременно се възползвайте от комбинацията, защото тя внушава респект и говори за решителност и надеждност.

Не забравяйте и за прекрасния нюанс тюркоаз, който в съчетание с шоколадови краски изглежда особено красиво и интересно.

Кафяво и черно

За стилна елегантност

Черният цвят е универсален, но когато става дума за съчетание между черно и кафяво, има голяма опасност да направите визията си твърде мрачна. Ето защо правилото за светлите и тъмни нюанси важи и тук. Ако ще комбинирате черно и кафяво, то използвайте светлите кафяви тонове, а не тъмните. Например, бежово, пясъчно, мляко с кафе. За да подсилите ефекта и да добавите малко повече свежест, може да допълните с аксесоари в червено или жълто.

Кафяво и златисто

Изтънченост и лукс

Една комбинация, която внушава усещане за изтънченост и лукс. Ако искате да наблегнете на високия си социален статус, няма по-успешно съчетание от благородно злато и нежната мекота на кафявото. Може да използвате всички нюанси в кафявата гама, като правилото е, че именно те трябва да доминират във визията, а златистото да бъде използвано като ярък акцент.

Последно
Не пропускай