Как да готвите и ядете картофи, за да отслабнете

Какви грешки трябва да избягвате, за да ядете картофи и да отслабнете?

Поради високото съдържание на въглехидрати много хора смятат картофите за вреден продукт.

Всъщност, картофите са сложен и здравословен въглехидрат, богат на хранителни вещества. Освен въглехидрати съдържат фибри, протеини, витамин С, витамини В3 и В6, желязо, магнезий, калий, мед, манган.

Как картофите влияят на теглото?

Проведени са изследвания, при които учените са тествали ефекта на картофите върху отслабването. Две групи хора спазвали нискокалорична диета за определен период от време, като в едната група картофите били част от диетата, а в другата група – не. Резултатите показали, че консумацията на картофи не води до наддаване на тегло – хората и от двете групи отслабнали.

Както показват проучванията, методът на готвене е важен при отслабване и за здравето като цяло – пържените картофи, например, увеличават риска от затлъстяване.

Как да готвите и ядете картофи, за да отслабнете?

Какви грешки трябва да се избягват, за да направят картофите  част от здравословна диета и план за отслабване?

Пържене в тиган или дълбоко пържене

Проучванията  показват, че пържените картофи вредят както на здравето, така и на фигурата. Вместо такова пържене използвайте полезни методи за приготвяне на зеленчуци като печене и варене. При печене, за да избегнете допълнителни калории, не използвайте бекон, сирене, заквасена сметана и майонеза.

Консумация на фибри

Участниците в проучване от 2020 г. яли гарнитура от картофи или гарнитура от рафинирани зърна – пълнозърнеста паста или бял ориз, всеки ден в продължение на четири седмици. Оказало се, че тези, които ядат картофи вместо рафинирани зърнени храни, имат по-добър общ резултат от диетата, защото получават повече фибри, вещество, което е тясно свързано със загубата на тегло,  пише  Harvard Health Publishing.

Така че, когато става въпрос за това дали да добавите картофи към вашата диета или не, помислете първо за рафинираните въглехидрати, които консумирате, които могат да бъдат заменени – бял хляб, крекери, пица, обикновена паста, печива.

Контролирайте размера на порцията

Въпреки че обикновените картофи са здравословна добавка към вашата диета, ако ядете повече калории, отколкото тялото ви се нуждае, ще напълнеете. Когато се опитвате да отслабнете с диета с намалено съдържание на калории, трябва да имате предвид всички храни, които ядете и тяхното калорично съдържание, както и да се придържате към подходящ размер на порциите. Според диетичните насоки  за американците за 2015-2020 г. броят на седмичните порции нишестени зеленчуци (картофи, царевица, зелен грах, боб и др.) на седмица трябва да бъде 4-8.

Яжте картофите с кожичката

Яденето на кожата увеличава количеството фибри в диетата. Среден картоф с кора осигурява 7% от дневната нужда от фибри. Фибрите намаляват риска от злоупотреба с източници на захар и прости въглехидрати – бонбони, кифлички и др. Затова е добре да печете картофите с кожата. Но преди това го измийте добре, за да премахнете мръсотията от тях.

Последно
Не пропускай