Как брюкселското зеле помага на имунната система

Дори и преди изобщо да не сте харесвали брюкселското зеле, след като научите за всички полезни свойства на този зеленчук за вашето здраве, определено ще искате да го опитате отново. Кръстоцветните зеленчуци може да са ви отвращавали като дете, но като възрастен ще се насладите на много вкусни ястия от тях, като например тортили от брюкселско зеле, обилно поръсени с лимонов сок или приготвени с него и равиоли с бекон.

Брюкселското зеле е толкова здравословно, че промяната на отношението към него е напълно оправдана. Този зеленчук има противовъзпалителни свойства, богат е на антиоксиданти, има най-положителен ефект върху цялата сърдечно-съдова система на тялото ви.

Брюкселското зеле се бори с оксидативния стрес

Според диетолозите много кръстоцветни зеленчуци са богати на антиоксидантни съединения, които намаляват ефектите на свободните радикали, които увреждат и убиват човешките клетки чрез окисление, когато присъстват във високи количества. Този процес се оксидативен стрес. Ако продължи дълго време, може да допринесе за появата и развитието на хронични заболявания, като сърдечно-съдови и дори рак.

Ако имате антиоксиданти в ежедневната си диета, можете значително да намалите риска от тези опасни заболявания. Диетолозите информират, че брюкселското зеле е богато на антиоксиданти като витамините С и А. Съдържа и микроелемент като манган. Всичко това прави този зеленчук една от най-богатите на антиоксиданти храни, които да включите в ежедневната си диета.

Кръстоцветните зеленчуци са богати на фибри

Брюкселското зеле, както всички други кръстоцветни зеленчуци, е богато на фибри. Без това хранително вещество е невъзможно да поддържаме пълното здраве на храносмилателната си система, което до голяма степен определя колко силен ще бъде имунитетът ни. Брюкселското зеле е особено богато на разтворими фибри. То насърчава усвояването на вода в храносмилателната система.

Фибрите са отлична среда за размножаване на полезни бактерии в червата, които помагат да се поддържа в отлично състояние, което има решаващ ефект върху здравословното храносмилане.

Брюкселското зеле намалява риска от диабет

Кръстоцветните зеленчуци са известни със способността си да стабилизират нивата на кръвната захар. Те имат такива свойства благодарение на разтворимите фибри, които присъстват в тях в големи количества. Особено много има в брюкселското зеле. Той образува гелообразно вещество в червата. Тази гелообразна маса, като забавя усвояването на захарта от други храни, присъстващи в ежедневната диета на човек, предотвратява резките скокове на кръвната захар, които могат да причинят развитието на такова ужасно заболяване като диабет тип 2.

Витамин С в брюкселското зеле поддържа имунната система

Вероятно всеки знае, че за да поддържа имунната система на правилното ниво, тялото се нуждае от витамин С. Той присъства в големи количества в цитрусови плодове като портокали или грейпфрути. Не всеки обаче знае, че брюкселското зеле съдържа не по-малко витамин С от споменатите по-горе плодове. За факти в подкрепа на това твърдение, нека се обърнем към научното списание Nutrients. Според него, ако приемате порции с еднакво тегло, брюкселското зеле съдържа 76,5 mg витамин С, докато портокалът съдържа съответно около 82 mg.

Това полезно вещество не само помага за укрепване на имунната система, но също така помага в борбата с патогенните микроби, насърчава заздравяването на рани и възстановяването на увредените тъкани.

Последно
Не пропускай