Изпитан метод за наказание на детето, който е по-добър от крясъците и дърпането на уши

Неподчинението на детето е абсолютно естествен начин за изразяване на неговата собствена воля и желание. Дори бебетата изразяват недоволство – започват да крещят силно, когато са, например, прекалено топло облечени, а двегодишното дете реве та се къса в магазина за да му бъде купена играчка.

Повечето родители просто не знаят как да постъпят, когато се сблъскат с подобно поведение. Някои използват радикални методи – викане, заплахи и дори физически наказания, други се опитват да убеждават и увещават и в крайна сметка все пак се поддават на капризите на своенравното хлапе, а трети водят дълги възпитателни разговори. По правило тези методи не дават ефективни резултати и се получава така, че детето или напълно игнорира исканията на родителите, или умишлено прави всичко на инат.

Как да се държим, когато всички методи вече са изпробвани, а малчуганите, сякаш не чуват – продължават да си играят компютърната игра или да тормозят по-малкото си братче или сестриче?

Изпитан метод за наказание, който е по-добър от крясъците и дърпането на уши

Днес на Запад широко се използва една форма на „меко“ наказание, наречена тайм-аут. Този метод ви позволява да покажете на детето родителски авторитет, като същевременно и да запазите спокойствие.

Психолозите обясняват, че тайм-аут е изолирането на детето от обществото за известно време. През този период то не трябва да общува с никого. Нито с родители, нито с приятели по телефона или чрез социалните мрежи. Опциите могат да бъдат различни, но най-често срещаният е да заведете детето в стаята му, след като приберете от нея всички електронни устройства. Можете да оставите само книги и играчки. Важно е през това време детето да остане насаме със себе си и в мълчание, тоест в този момент никой не говори с него и не отговаря на въпросите му.

Защо този метод работи добре?

Важно е да се отбележи, че тайм-аутът не е просто заплаха, а истинско наказание и детето ще научи ценен урок от него. Не е нужно да чакате то кротко да седне в ъгъла и да започне да разсъждава върху поведението си. Възможно е да се разплаче, да се ядоса, да хвърля неща. Важно е родителите е да не се отказват, в противен случай няма да има смисъл от това наказание.

Каква е ползата от тайм-аута?

В този момент детето е само в затворено пространство и има възможност да се потопи в себе си и да помисли добре. По този начин способността му да усеща и възприема околната среда се влошава, което ще му помогне да преосмисли поведението си.

Професорът по психология Таня Байрон коментира : „Когато се използва правилно, тайм-аутът е изключително мощна техника, но трябва да се разглежда като последна мярка, в случай че вече сте изпробвали всички други методи. Единственото изключение е, когато детето ви се държи агресивно.“

Подобрена версия на таймаута – размисъл и релаксация

Някои родители намират този метод за твърде суров и строг. Затова една майка – Марта Мами –  споделя в своя тикток, че тайм-аутът за сина й е възможност за размисъл и релакс. Марта е приготвила „успокояващ ъгъл“, където изпраща детето, когато то се инати и не се подчинява. Оборудвала е ъгъла с меки възглавници, кинетичен пясък, успокояващи картини и други антистрес артикули.

Марта споделя: „Регулирането на емоциите и чувствата си е важно умение на съвременния човек и децата трябва да бъдат научени на това. Емоционалната саморегулация и облекчаването на стреса са това, което прави в този успокояващ ъгъл. Всеки възрастен трябва да има място, където да дойде и да се успокои, за да се научи да не се откъсва, да не крещи, да не изпада в гневно състояние. Това важи както за моментите, в които сме си вкъщи, така и за службата. И особено за децата. Малкият човек трябва да има такова свещено място, собствена „бърлога“, в която да се чувства в безопасност.

Всеки родител сам избира кой стил на възпитание да приложи за детето си. Но трябва да отбележим, че методът на тайм-аут съчетава ефективност, демонстрация на родителски авторитет и способност да повлияете на детето си без физически наказания.

Последно
Не пропускай