Излишните мазнини – пътят към инсулт и инфаркт

Любовта към мазните храни ни е присъща от раждането. Въпреки това, трябва да знаете мярката във всичко: излишъкът от такава храна е не само вреден за фигурата – той е опасен за живота.

Всички знаем за ползите от здравословната храна, но нека бъдем честни: повечето хора все пак харесват нещо мазно и калорично, а не броколи на пара. Диетолозите казват, че не трябва напълно да си забранявате да ядете нездравословна храна – забраните само ще увеличат желанието ви за разпускане.

Но какво се случва, ако ядете твърде много мазни храни?

Мазнините са необходими на нашето тяло: това е нашият запас от енергия. Всичко обаче е добро в умерени количества. Ако веднъж прекалите с мазни храни, няма да има сериозни последствия. Но ако ядете такава храна през цялото време, можете да подкопаете здравето си.

Важно е да се отбележи, че хората, живеещи на север в студен климат, трябва да ядат малко повече мазни храни, отколкото тези, които живеят в по-топъл климат.

Как да разберете, че ядете много мазнини?

Почитателите на мазните храни често страдат от диария и метеоризъм. При излишък от мазнини, здравето на сърдечно-съдовата система страда, метаболизмът се нарушава.

Има мнение, че можете да се подобрите само от „лошите“ мазнини. Това не е така – всички мазнини са доста калорични и всеки излишък от калории се отлага по страните, кръвоносните съдове и вътрешните органи.

От това произтича и друга последица от изобилието на мазни храни – метаболитни нарушения. Факт е, че ако човек получава повече енергия, отколкото изразходва, настъпва провал. В резултат на това болести като диабет и подагра.

Мазните храни причиняват прекомерно производство на себум . Поради това на кожата може да се появи неприятен блясък. Порите могат да се запушат, да се появят пъпки и черни точки.

Ето защо, ако внезапно забележите, че вашата немазна кожа напоследък е започнала да изглежда по-зле, обриви са се появили без друга причина – трябва да помислите дали не ядете твърде много масло.

Излишните мазнини – пътят към инсулт и инфаркт

Факт е, че любовта към мазните храни е един от рисковите фактори за атеросклероза . В крайна сметка мазнините са основният източник на холестерол и холестеролни плаки.

Високият холестерол е ужасен, защото много дълго време не се проявява чрез забележими и недвусмислени симптоми. Сред най-честите признаци са хипертонията и проблемите с кръвообращението.

Атеросклерозата е много опасна: това състояние увеличава шансовете за инсулт и инфаркт. Следователно все още си струва да преброите мазнините буквално в грамове – особено ако има първи признаци на висок холестерол.

Мазни храни и рак

И накрая, има мнение, че мазните храни увеличават риска от рак. Учени от Масачузетския технологичен институт поставиха експеримент: те хранели опитни мишки с висококалорична храна, 60% мазнини.

В хода на изследването експертите установили, че мазните храни водят до активиране на протеина PPAR-делта, който регулира метаболизма в тялото и реагира на мастните киселини в средата на клетката. Активираният протеин стимулира растежа и деленето на стволови клетки в червата, което в крайна сметка води до рак на дебелото черво.

Защо обичаме мазнините?

Яденето на мазна  храна води до пристрастяване. Нещо повече, в известен смисъл мазнините са дори по-опасни от захарта: няма точка, след която организмът да позволи на човек да спре – при желание човек може да яде толкова мазнини, колкото иска.

И всичко това заради чувствителността на тригеминалния нерв, който ни помага да усетим текстурата на продукта. Колкото по-мазна е храната, толкова по-приятна е в устата и толкова по-вкусна изглежда.

Смес от мазнини и захар е особено опасна. Прекалено мазната храна не ни харесва, но захарта може да коригира ситуацията. Мазните и сладките храни изглеждат привлекателни за нас, но, уви, те са двойно вредни.

Последно
Не пропускай