Избор на обувки за преход в планината

Без значение дали искате да смените старите си обувки или тепърва сте завладян от магията на природата, закупуването на чифт обувки за ходене може да ви донесе много главоболие, имайки предвид големия избор от артикули, които се предлагат на пазара.

Има няколко основни фактора, които са съществени при избора на обувки: терен, сезон, цена, материал и др.

Хубавата обувка е най-важната част от екипировката на един турист.

Обувки, които не са подходящи за конкретната ситуация често могат да предизвикат дискомфорт, болка, а дори да наранят краката ни. Нищо друго не може да съсипе така прехода ви навън както болка в краката от чифт обувки, които не ви стават или не са правилните за съответния преход.

Ето и няколко полезни

Съвета при избора ви на туристически обувки

Намерете баланса между цена / качество

Всички ние искаме да спестим пари когато пазаруваме, без значение дали ще купуваме продукти за салата или си избираме оферта за почивка. Но има някой неща с които не трябва да се прави компромис и купуването на удобни, качествени обувки е едно от тях.

Обикновено цената рефлектира пряко върху качеството на туристическите обувки. Не се учудвайте, а бъдете подготвени да платите по-висока цена. Добрата новина е, че качествените обувки ще ви служат дълго и вярно. Повече информация и конкретни модели може да намерите в статията за избор на туристически обувки в pohod.eu.

Изберете подходящия магазин

Винаги посещавайте реномирани магазини с обучен персонал, който може да ви даде адекватен съвет конкретно за вашите нужди. Изберете магазини, които основно предлагат туристически стоки.

Спортни магазини с няколко чифта туристически обувки (особено в България) не са най-доброто място където бихте могли да получите адекватен съвет.

Пазарувайте следобяд

Да! И това има значение!

Краката ни се разширяват през деня докато ходим и обемът им расте поради увеличения кръвен поток към тях. Макар и незабележимо това изиграва важа роля при избора на туристически обувки.

Сутрин краката ни са най-отпочинали съответно и “най-малки”. Ако си изберете туристическите обувки сутринта, то вероятно те ще са ви много удобни в магазина, но ще ви стягат след час-два преход по туристическите пътеки.

Не купувайте обувки онлайн!

Всички ние имаме крака, които се различават не само по номера, но и по форма на стъпалото, ширина и др.

Понякога цените на обувки в интернет магазините може да бъде наистина грабваща, но нашият съвет е да не купувате, освен ако не сте ги пробвали предварително в някой локален магазин.

Изберете комфорт пред издръжливост

Малко странен съвет. Всички искаме обувките ни да са вечни, но по-добре удобна обувка с която да ходим няколко години, отколкото неудобна такава която ще ни убива с десетилетия напред.

Здравите обувки не са толкова удобни. Нашият съвет е, ако избирате обувки за пръв път, купете си по-удобен модел. Като цяло е хубаво да намерите баланса между издръжливост и удобство.

Кожени или обувки с текстил?

Дълги години се смяташе, че кожата е най-подходящия материал за туристически обувки. Кожата е здрава и диша. Два фактора, които са много важни при избора на подходяща обувка.

С напредването на технологиите обаче това правило се променя. Модерните материи използвани при производството на туристически обувки не са толкова здрави както кожените, но са дишащи и предлагат по-голям комфорт.

Носете у дома преди да излезете навън

Казваме ли ви нещо ново?

Мисля, че не, но все пак сме длъжни да го включим към съветите ни. Много по-добре е когато обувката е била носена преди и е приела формата на крака ви.

Никога не тръгвайте на сериозни/дълги преходи с чисто нови обувки!

Шансът да ви направят мазоли и да ви съсипят цялото пътуване е огромен, а подобен вид наранявания могат да ви струват скъпо в природата.

Високи или ниски?

високи обувки за преходи Има много видове обувки, които са подходящи за различни цели и терени, но няма да засягаме тази тема сега. Има обувки ,които обхващат глезена, а други са изрязани под него.

Какви да си вземете?

Ако основно ходите на кратки разходки, правите си пикник сред природата и често се движите с кола, тогава изберете тези които са изрязани под глезена. Те са по-леки, отворени и кракът диша по-лесно. Често са и по-удобни наподобявайки маратонка, но с по-здрави и специфични материали за ходене, а не за спорт.

Ако пък ходите по цял ден сред природата и често се сблъсквате с високи треви, песъчливи пътеки, наклонени хълмове, тогава изберете обувки, които са високи и обхващат глезена. Това ще осигури някаква упора в случай на изкривяване, падане.

Обувки за зима или за лято

Характеристиките на обувките, които ги правят идеално за топлите сезони, са точно тези които ги правят неподходящи за студените, и обратното.

Няма обувка, създадена да е идеална за всички сезони и терени. Често се лансират определения като сезонни, три-сезонни, четири-сезонни обувки, които са неточни, но помагат за първоначална насока към покупката.обувки за преход в планината

Има обувки, които бихте могли да носите през всички сезони, но те често не предлагат необходимия комфорт през лятото и издръжливост през зимата. Затова е най-добре да оцените себе си и своите възможности, да прецените кой е най-натоварения ви туристически сезон, и да си купите обувка подходяща за него (топъл – пролет, лято или студен – есен, зима).

А пък ако сте от щастливците, които могат да инвестират повече средства в екипировка, тогава си купете два чифта обувки (или може би дори повече, като ги съобразите и с терена).

Чорапите! Един необходим аксесоар към туристическите ви обувки

След всичкото време, средства и усилия, които сте вложили в изборът си на обувки, не забравяйте да си купите чифт чорапи!

Нямаме предвид масовите, а такива които са предназначени за туризъм.

Да! Има и такива!

Комбинацията между удобна обувка и чорапи с необходимите качества ще направят преходите ви сред природата незабравими.

Защо чорапи?

Мазоли, гъбички са само част от репертоара на влажните крака. За това е необходимо да изберете чорапи, които активно ще преведат влагата от краката към обувките ви. Също така е добре да обърнете внимание дали чорапите са добре уплътнени в зоните на стъпалото и петата, защото тези части са най-натоварените по време на ходене и там има най-много триене. Не носете памучни чорапи! Те попиват влагата и я задържат. Това ще доведе до мазоли и бързото изстудяване на краката през зимата.

И накрая, в заключение можем да кажем, че избирането на подходящи туристически обувки не е математика защото краката на всички ни са различни, но е добре да изберем обувки, които са удобни, на които можем да разчитаме, достатъчно издръжливи са и са подходящи за типа ходене който ви допада. Не купувайте онлайн без да сте мерили обувката и носете у дома преди да ползвате за пръв път навън.

Последно
Не пропускай