Интересни идеи за разположение на ключовете и контактите в дома

При покупка на нов дом или предстоящ основен ремонт на жилище често сме изправени пред ситуация, в която да решим къде и как да разположим всички ключове и контакти в помещенията. От една страна, те трябва да са поставени на удобни и достъпни места, а от друга – максимално съобразени с местоположението на мебелите и електроуредите. За да избегнете проблеми, отделете достатъчно време за планиране. Ако смятате да потърсите помощ от специалист по отношение на дизайн и интериорни решения, задължително посочете предварително местоположението и броя на мрежовите конектори и прекъсвачи.

Какво да съобразите при монтажа на ключове и контакти у дома?

Локацията на ключовете и контактите е основен елемент от всеки проект за организация на електрическата инсталация у дома. Рационалният подход и правилното планиране Ви гарантират функционалност, удобство и комфорт. Тези елементи са на практика проводниците, които свързват отделните уреди към мрежата, затова е необходимо, при процеса на монтиране, да бъдат стриктно спазвани всички правила за безопасност. Има различни стандарти (руски и европейски), които налагат определени норми и изисквания за монтаж, но повечето граждани не спазват стриктно препоръките.

Как да организирате разположението на ключове и контакти в различните помещения?

Не са Ви необходими скъпи и луксозни дизайнерски решения, за да определите най-практичното и удобно разположение на всички електрически елементи в дома Ви. Необходимо е обаче да се съобразите с основните изисквания за безопасност, за да избегнете претоварване на мрежата и произтичащи от това неприятни инциденти, като повреда на електроуреди или пожар. За различните видове стаи в дома са предвидени различни препоръки и изисквания. Най-общо те могат да бъдат систематизирани по следния начин:

  • Ключове – поставят се на стена на височина до 1000 мм до дръжката на вратата;
  • В детска стая – разполагат се на височина от 1500 мм от пода;
  • Контакти – слагат се на височина от 300 до 1500 мм от пода;
  • В дневна – монтира се най- малки един на 4 кв.м. подова площ;
  • В кухня – най-малко един на 2 кв.м.;
  • В баня – 1-2 изхода са достатъчни, като важно е да са на поне 600-1000 мм разстояние от душа и мивката.
  • В коридор – достатъчни са 1-2 изхода, на разстояние 1500-2000 мм от пода.

Какви допълнителни идеи за практични решения у дома можем да Ви дадем?

За максимална естетика изберете елементи с еднакъв дизайн и цвят на рамки, идентичен с цвета на съответните стени. Ако планирате да поставите окачени тавани с лунички, можете да постигнете допълнителен ефект на затъмнение с помощта на димери. В случай че желаете да включвате определени лампи в стаята от две места, поставете там девиаторни ключове. Тази идея е особено удобна и практична за спални помещения. В кухнята, където обикновено има най-много електроуреди, които ежедневно се използват, доста функционални са контактите с няколко гнезда, които се вграждат директно в плота.

Последно
Не пропускай