Храни, които облекчават симптомите на коронавирус

В борбата с болестта всички средства са добри. Дори ежедневното ви меню може да бъде съставено така, че храната да спомогне за облекчаване на хода на заболяването, укрепвайки тялото и духа.

Вашата храна трябва да бъде лекарство и вашето лекарство трябва да бъде храна“, казва „бащата на медицината“ Хипократ.

Но за всяка болест можете да изберете диета!

Коронавирусът с всички известни в момента щамове не прави изключение. Разбира се, само правилната храна не е достатъчна: опасното заболяване изисква лекарствена терапия и лекарско наблюдение. И все пак има списък с храни, които поне облекчават острите прояви и симптоми, значително улеснявайки пътя на пациентите към възстановяване.

Пилешки бульон

Класика на уелнес менюто, ароматен и богат „антибиотик за тяло и душа“. За магическите свойства на ястието на всички времена има сериозна доказателствена база. Американски диетолози от Университета на Минесота Сейнт Пол установиха, че от всички горещи течности пилешкият бульон увеличава максимално изтичането на слуз, тоест изхвърля вирусите, предотвратявайки тяхното размножаване в тялото.

Пилешкият бульон съдържа аминокиселината цистеин, която има пряк ефект върху слузта. Експертите обаче предупреждават, че в кубчетата бульон не вършат работа. Ако имате нужда от цистеин, ще трябва да дготвите истинска пилешка супа, домашно приготвена.

Мазна риба

Тя се препоръчва да се приемат периодично, независимо от възрастта и пола. Мазната риба е богат източник на омега-3 мастни киселини, жизненоважни за нашата нервна и имунна система. Въпреки това, когато става въпрос конкретно за COVID-19, мазната риба има друга суперсила.

Омега-3 киселините от сьомга, треска или сардини регулират протичането на възпалителните процеси, които коронавирусът провокира в организма, като не им позволява да излязат извън контрол. Те имат същия ефект върху съсирването на кръвта, предотвратявайки тромбозата, която е една от най-опасните последици от заболяването.

Картофи

За пациенти с коронавирусна инфекция картофът може да се превърне в самото лекарство според заветите на Хипократ. Да, съдържа много нишесте вместо фибри, но в случая това е категоричен плюс.

Картофите са богати на калий, който от своя страна спомага за поддържането на оптимален воден баланс в организма. При коронавирус това е важно, тъй като заболяването е съпроводено с дехидратация. Ето защо, картофите трябва да се добавят към пилешкия бульон, за да получите двойна полза.

Краставици

А ето и една чудесна гарнитура – краставици. Минимум калории, много фибри, богати са на калий, магнезий, йод, силиций и цинк.

Като част от специална диета за коронавирус, пресните краставици се препоръчват да се приемат всеки ден като здравословна добавка, която предпазва тялото от дехидратация. Между другото, краставиците по свой начин могат не само да лекуват, но и да предпазват от вируси. Факт е, че липсата на течност отслабва защитните функции на организма и го прави безпомощен срещу вируса.

Ядки

Те са източник на растителен протеин, а протеинът е спешно необходим за пациенти с коронавирус. Болестта вкарва всички в състояние на хиперметаболизъм, когато, за да преодолее вируса, тялото изразходва много повече гориво от обикновено.

Защо се препоръчва да се избере растителен, а не животински протеин?

Още в годината преди Covid 2019 беше установено, че растителният протеин, който е богат на ядки, е по-ефективен и по-бърз от животинския при справяне с възпалителните процеси. Друго важно свойство на някои видове ядки е насърчаването на здравето на белите дробове. Бразилските орехи са особено известни с това поради високото си съдържание на селен и антиоксиданти. Солидни плюсове.

Последно
Не пропускай