Как да изберем хлебопекарна?

Ако все още не сте горди собственици на хлебопекарна, то след като прочетете тази статия, може би ще пожелаете да си купите този практичен уред за дома.

Производителите на домакински уреди отдавна са усетили желанието на градския човек от 21 век да се наслади на прясно изпечен ароматен хляб и са разработили много модели хлебопекарни.

Хлебопекарни PANASONIC

Една качествена хлебопекарна ще задоволи собствениците си с вкусен и пресен хляб. Някои безскрупулни производители пекат хляб от нискокачествено брашно или дори от готови смеси със съмнителен произход, които се внасят от чужбина. За подобряване на вкуса  слагат евтини синтетични добавки, които са вредни за организма. Между другото, такива „подобрители“ присъстват дори в някои от така наречените био хлябове, които се продават на по-високи цени.

Днес все повече хора искат да се поглезят със свеж вкусен хляб. Има изход и най-добрият помощник за това ще бъде една хлебопекарна.

Хлебопекарни STAR-LIGHT

Ето критериите, които трябва да знаете, ако търсите  да си купите този уред.

Характеристики на хлебопекарните

Форма и размер на хлебопекарната

Първото нещо, на което трябва да се обърне внимание е размерът. За малко семейство от 2-ма души е достатъчен хляб с тегло  около петстотин грама. За семейство от 4 души е подходяща хлебопекарна, в която може да се опече хляб с тегло 900 грама или повече. Разбира се, не е възможно да се дадат точни препоръки за обема, защото той се избира строго индивидуално, в зависимост от личните нужди. Но ако става дума за голямо семейство, трябва да се обърне внимание на модели, които позволяват да се опече хляб около 1500 грама наведнъж.

Ако е малка кухнята и семейството е двучленно, не се препоръчва да се купува голям уред, който пече повече от 1000 грама наведнъж.

Когато говорим за формата на хлебопекарните, тогава трябва да се ръководим и от ергономичността на кухненското пространство. Наистина има такива електрически уреди както в хоризонтален, така и във вертикален вид. Някои имат подвижен капак, а вътре има съд с различни форми. Сменяйки формите (заоблена, квадратна и др.), може да се приготвят различни форми хляб. Въпреки това, както беше споменато по-горе, това не е толкова важно. Единственото нещо, на което трябва да се обърне внимание е качеството на  вътрешния съд. Желателно е той да е дебелостенен.

Мощност

Втората точка, която трябва да се има предвид при избора на машина за печене на хляб, е нейната мощност. Най-популярните модели имат мощност от 450-860 вата. Мощността на уреда влияе върху времето за печене и количеството консумирана електрическа енергия. Най-новите модели имат мощност от 1650 вата. Ако уредът е с мощност  550 вата, то консумацията е 3 kW за шестчасов цикъл на производство на хляб. Лесно е да се изчисли, че по-мощен уред хаби повече от 3 kW. Той ще изпече по-бързо хляба, ще омеси тестото по-добре, но, за съжаление, ще използва повече електроенергия.

Функции на хлебопекарната

Третият (най-труден) параметър, с който влияе при избора на машина за хляб, са функциите. Производителите непрекъснато усъвършенстват технологията за производство на хлебопекарните, създавайки нови възможности, които могат да бъдат много полезни. Например, функцията за регулиране на теглото на изпечения продукт позволява да се промени размера на хляба. От корекцията на грамажа зависи от времето на приготвяне на хляба. Ако изборът падне върху уред с обем от 1000 грама, а човек има нужда само от 450 грама, тогава ще трябва хлебопекарна с  функция, която позволява да се регулира теглото на продукта, следователно, съкращава се времето за печене.

Така че допълнителните програми, с които са оборудвани модерни хлебопроизводители, са много полезни. С тях може да се приготвят различни видове хляб, както и козунаци, кексове и дори в някои може да се вари сладко.

Много удобна допълнителна програма е приготвянето на домашно сладко и конфитюр. Чрез зареждане на необходимия брой плодове в кошничката, може да се получи от 0.5 до 2 литра домашно сладко, което се консумира веднага или може да се запази.

В дома така се приготвя хляб по оригинални рецепти. Избирайки такава машина за хляб, е целесъобразно да се закупи модел, който работи с няколко вида брашно – ръжено, царевично, пълнозърнесто. Хлябът от такова брашно изисква по-дълга подготовка, защото тестото втасва по-дълго.

Машината за хляб може да служи не само като пекарна, но и да се превърне в истински помощник в кухнята, защото все повече и повече модели са оборудвани с програми за приготвяне на кисели млека, разбъркване на масло, печене на бонбони с добавянето на маково семе, стафиди, шоколад. Дори в капака на машината е монтиран специален автодозатор – така с него се добавят различни съставки – зърна, ядки или стафиди.

Функцията за поддържане на температурата на печения хляб е подобна на термос. Благодарение на тази програма, дори и след 2 часа хлябът ще остане топъл и с приятен свеж аромат.

Таймер

Важен е и таймерът. Модерната машина за хляб, оборудвана с това устройство, значително улеснява работата. Като се нагласи таймерът за точното време, винаги навреме има прекрасно изпечен хляб. При висококачествените хлебопекарни таймерите работят толкова добре, че може да се програмира устройството, така че прясно изпечен хляб да ни очаква при завръщане от работа или сутринта за закуска. Много хора използват тази функция вечер, приготвяйки ароматен хляб или козунак рано сутрин.

А какво може да е по-хубаво от събуждане с приятната миризма на домашен хляб?

Хлябът в хлебопекарната изглежда толкова апетитен, мек и вкусен…

Марки и модели хлебопекарни

Има хлебопекарни, които са с по-високи цени заради бранда.

Хлебопекарната Gorenje е успешна комбинация от атрактивен дизайн и лекота на използване. Най-популярните марки са Gorenje, Philips, Kenwood, Panasonic, Tefal. Всички тези производители дават гаранция за стоките поне 12 месеца.

Има и такива машини за хляб, които са с доста функции – например,  Gorenje BM900 WII, която има много програми, които позволят да  се пече дори и конфитюр.

Машина за хляб Gorenje BM900 WII

Моделът Gorenje BM900 WII е с 15 автоматични програми, режим за подготовка на конфитюри, бърз режим на печене, приготвяне на кекс и т.н. Вертикалната му форма позволява компактно да стои  дори в малко кухненско пространство. Изключително добре е приет от потребителите и може да бъде закупен на най-добра цена ТУК.

Хлебопекарни Tefal и Philips

Tefal има всички основания да се гордее със своите уреди за хляб, които на практика са без недостатъци.

Хлебопекарни PHILIPS

Не са за подценяване и хлебопекарните Philips – много добри са моделите HD9016/30 и HD9046/90. И двата са оборудвани с таймер и имат съответно 12 и 14 програми за печене.

Хлебопекарна Kenwood BM900

Хлебопекарната Kenwood BM900  позволява да се пекат продукти с тегло 1500 грама, има 11 програми, функция за приготвяне на конфитюр, месене на тесто, печене на френска франзела, пълнозърнест хляб и безглутенови продукти. Корпусът е изработен от неръждаема стомана. Теглото на машината за хляб е почти 8 кг, така че не е удобна за транспортиране.  Наистина такава машина за хляб е подходяща за просторната кухня, защото моделът има големи размери.

Има и хлебопекарна Kenwood BM450, която е за приготвяне на 1 кг  хляб.

Хлебопекарни Panasonic

Хлебопекарната Panasonic е достоен конкурент на най-популярните модели. Ако се спрете на Panasonic като марка, може да изберете модел с ниска мощност, но с висок капацитет.

Хлебопекарни PANASONIC

Например хлебопекарната Panasonic SD-2501WTS е надежден домакински уред, който позволява да се приготвят вкусни пайове. 12-те ѝ програми дават огромна селекция за правене на хляб, сладки кифли, френски хляб. Всяка от програмите изпълнява избрания метод за приготвяне на тесто / хляб – това е уред, който е подходящ за голям брой различни рецепти. С хлебопекарната може да се направи сладко, което ще бъде готово след няколко часа. Печеният хляб остава топъл в продължение на един час, а степента на изпичане на кората може да се избере лично: от тъмнокафяво до светлозлатисто.

Хлебопекарната Panasonic SD-ZB2502 е подобна на SD-2501WTS. Тя е със следните функциии: 12 програми за печене, таймер за 13 часа и същите размери. Разлика има в материала, от който е направена хлебопекарната. Моделът ZB2502 се счита за по-надежден, защото вътре е от неръждаема стомана.

Хлебопекарни Star-Light

Един от сравнително новите брандове домакински електроуреди и е Star-Light, който предлага на потребителите добро съотношение цена/качество при хлебопекарните. Марката е румънска и уредите се произвеждат в Китай, но качеството по мнения на потребителите не отстъпва на това на по-известните марки, за които си говорихме по-горе.

Хлебопекарна Star-Light MPD-800W, 12 програмиСред най-продаваните хлебопекарни Star-Light е модел MPD-800W, който има 12 програми, 3 нива на изпичане и капацитет от над 1кг. Този уред разполага с две бъркалки и незалепващо покритие на съда.

Star-Light MPD-800W е събрал и най-много положителни мнения от клиенти, които споделят, че тази хлебопекарна приготвя хляб дори по-добре от марковите модели.

На българския пазар има и по-малко известни марки, например Elite, Marta, Delonghi, Ariete, Dex и др., които са с по-малко функции, но със сигурност също правят чудесен домашен хляб.

Топ 5 модела хлебопекарни

 

Ползи от хлебопекарната

Какви са ползите от домашно приготвения хляб в хлебопекарна?

  • Знаете какво има в него
  • Сами го приготвяте и гарантирате качеството
  • Може да зарадвате семейството и приятелите си
  • Пестите пари, защото не винаги рекламираният домашен хляб от магазина е с добро качество
  • Ароматът на домашно приготвен хляб действа позитивно на всички сетива.

 

Последно
Не пропускай