Грижа за краката – чести грешки, които трябва да избягвате

Краката ни вършат много тежка работа всеки ден – най-вече поддържат тежестта на тялото и изминават дълги разстояния, често замръзват или прегряват. От време на време се опитваме да им се реваншираме, като извършваме различни разкрасителни процедури у дома. Понякога обаче, въпреки най-добрите си намерения, можем повече да навредим, отколкото да помогнем. Какви грешки не бива да допускаме, за да се радваме на красиви, добре поддържани и здрави крака?

Неправилно изрязване на нокътя

Цял живот се занимаваме с тази дейност, без дори да се чудим дали я правим правилно. Междувременно честите грешки могат да доведат до различни заболявания. На първо място, не ги режете твърде късо, за да предотвратите по-късно увреждане на подложката и образуване на възпаление. От друга страна, прекалено дългите нокти започват да се извиват и деформират, което може да доведе до врастване и удебеляване на плочката.

Неправилно отстраняване на кожичките

Трябва да се отървем от кожите много внимателно, защото всякакви порязвания в комбинация с влага и затваряне в обувки причинява размножаване на бактерии и гъбички. Най-добре е това да стане след накисване в топла вода със специална дървена пръчка.

Прекомерно овлажняване или изсушаване

Нанасянето на много кремове на краката и релаксиращите бани по време на процедури в салоните за красота няма да ни навредят. Прекалено честото киснене на краката в солена вода обаче не е препоръчително за хора със суха кожа, тъй като солта е известна със своите хигроскопични свойства и абсорбира идеално влагата. От своя страна прекомерното овлажняване на краката може да доведе до развитие на микоза. Също така не се препоръчва нанасянето на крем върху пространството между пръстите, където средата е благоприятна за размножаване на бактерии.

Използването на козметика, която не е предназначена за краката

Не се препоръчва използването на лосиони за тяло или кремове за лице в грижата за краката, тъй като кожата на тези части на тялото е малко по-различна от останалите. Специализираната козметика предназначена само за крака има по-богат състав, по-хранителна е и често има допълнителни съставки, например дезодоранти или антиперспиранти. Понякога проблемът е толкова сложен, че изисква съставянето на комплект за грижа, така че полезните вещества от различните продукти да се допълват взаимно.

Грешки при миене и избърсване

Правилното измиване също е от голямо значение за състоянието на краката. Най-добре е да използвате мек сапун, който се нанася върху кожата и се втрива с длан по цялата й повърхност, включително между пръстните пространства, докато се образува пяна. По този начин ще отстраните старателно всякакви замърсявания. Също така не забравяйте да избършете краката си, като отново обърнете специално внимание на пространството между пръстите на краката, което не трябва да остава мокро.

Неподходящи обувки

Честото носене на обувки с токчета, заострени пръсти или твърде тесни обувки деформира стъпалото и води до образуване на мазоли. Също така не е препоръчително да носите твърде дълго джапанки, чиято подметка се удря в стъпалото при всяка стъпка, причинявайки кератинизация на петите. Ако искате предварително да предотвратите болезнено протриване и мехури, носете удобни обувки, които ви позволяват да движите пръстите си свободно, като същевременно държите стъпалото стегнато.

Използване на ексфолиращи чорапи

Този продукт не се препоръчва от почти всеки ортопед (т.е. специалист по лечение на заболявания на краката). Съдържа смес от киселини, предназначени да премахнат мъртвите кожни клетки. За съжаление с тях ние не само действаме върху мъртвите клетки, но и натоварваме здравата кожа, дразним я и съответно водим до изгаряния.

Последно
Не пропускай