Глогът и неговите магически свойства. Как да ги използвате

Глогът се използва широко в медицината, козметиката, кулинарията и дори езотериката. Това интересно растение е добре разпространено в нашата страна, а плодовете и цветът му често са били използвани от майки и баби за приготвяне на запарки, тинктури и консерви. Какви свойства има глогът и как да го използваме?

Глогът е бодлив храст от семейство розови. Благодарение на своите магически и здравословни свойства, той се използва с нетърпение от древни времена, както в гадателството, така и в природната медицина. Широко приложение намират цветовете и плодовете на глога.

Как изглежда глогът? Растението има формата на храст, достигащ 3-4 метра височина или малко дърво. Клоните са покрити с тъмнозелени листа и малки, остри бодли. Цветовете на глога са бели или розови, а плодовете са червени или кафяви на цвят.

Отровен ли е глогът? Правилно приготвените запарки или тинктури са безопасни за нашето здраве. Трябва обаче да внимаваме при отстраняването на костилките. Тази част от растението може да има много неблагоприятно въздействие върху тялото ни и да доведе до отравяне.

Глог – магически свойства

В езотериката глогът е  растение с много силна защитна и любовна енергия, свързано с елемента огън и планетата Марс. В езическите вярвания се смятало за свещено, а цветовете му се използвали в празници, свързани с началото на пролетта. Според народните предания дърветата и храстите на глога са обитавани от горски и полски самодиви и извършването на съответния ритуал може да ни позволи да се пренесем в тяхното царство.

 

Магията на глога се използва за любов, брак, здраве, плодородие, изобилие и защита. Най-често използваните части от растението, т.е. листа, цветове и плодове, могат да участват в ритуали, заклинания и гадаене.

Все пак трябва да помним, че глогът няма да сподели магията си с нас, ако се опитаме да берем части от него без разрешение. Ако искаме да се възползваме от всички предимства, които ни предлага това растение, трябва да поискаме разрешението му, преди да берем листата, плодовете и цветовете (или да оставим малък подарък в замяна).

Поставянето на цветовете и листата на глог в дома ни ще помогне да защитим пространството от негативна енергия. Глог, окачен до прозореца или над входната врата, няма да пусне в къщата зли сили и неканени гости.

Последно
Не пропускай