Гъбите – еликсир на младостта и лек за рак

Малко хора знаят, че гъбите могат да бъдат лечебни. Ето част от техните полезни свойства.

Гъбите отстраняват „лошия“ холестерол

Гъбите са източник на протеини и следователно са важна храна за вегетарианците. Те са особено ценни, защото не съдържат холестерол и мазнини. Фибрите и някои ензими, съдържащи се в самите гъби, са в състояние да намалят нивото на „лошия“ холестерол, което служи като добра превенция на много заболявания, по-специално атеросклероза, инфаркт на миокарда и инсулт.

Източник са на витамини и минерали

Изключително са полезни за хора, страдащи от анемия, тъй като са отличен източник на желязо, което насърчава образуването на червени кръвни клетки. Гъбите съдържат и други важни за живота на организма микроелементи – мед и селен. Селенът е мощен антиоксидант, който освобождава тялото от свободните радикали и като цяло укрепва имунната система. Бионаличността на селен в различните видове гъби варира, но като цяло най-често консумираните гъби имат адекватни нива на този минерал. Ето защо хората, които постоянно ядат гъби, имат здрави зъби, красива коса и нокти.

Гъбите заздравяват костите

Те са богат източник на калций, основен хранителен елемент за образуването на костна тъкан и укрепване на нейната здравина. Поради това гъбите са полезни за профилактика на остеопороза, а редовната им употреба намалява болката при заболявания на ставите.

Гъбите са най добрата диета за диабетици

Ястията с гъби са идеална нискоенергийна диета за диабетици. Това е така, защото в състава на гъбите няма мазнини и холестерол, много ниско ниво на въглехидрати, високо съдържание на протеини и достатъчно количество витамини и минерали. Гъбите също съдържат много вода и фибри. В допълнение, те съдържат естествен инсулин и ензими, които помагат за разграждането на захарта и нишестето в храната. Те подобряват работата на панкреаса, черния дроб и имат благоприятен ефект върху работата на цялата ендокринна система.

Притежават антибактериални свойства

Гъбите съдържат естествени антибиотици (подобни на пеницилина, който се извлича от гъбите), които спират растежа на микроорганизми и гъбични инфекции. Включените в състава полизахариди и бета-глюкан стимулират имунната защита на организма. Това се улеснява и от успешната комбинация от витамини А, В-комплекс и С.

Гъбите имат антиканцерогенен ефект

Гъбите са много ефективно профилактично средство срещу рак на гърдата и простатата. Това се дължи на значителното съдържание на различни полизахариди и тяхната конюгирана линолова киселина, които имат антиканцерогенен ефект. Линоловата киселина играе важна роля при потискане на вредните ефекти от излишния естроген, а той е една от основните причини за рак на гърдата при жени след менопауза. От своя страна, бета-глюканите потискат растежа на раковите клетки на простатата. Антитуморните свойства на гъбите, когато се използват за медицински цели, са потвърдени от множество научни изследвания.

Гъбите помагат за редуциране на теглото

Протеинът в тях е идеален за загуба на мазнини и изграждане на мускули. Хранителното им съдържание е по-ценно от повечето плодове и зеленчуци, защото засищат по-добре.

Последно
Не пропускай