Експертите обясняват как да мием лицето и косата през лятото, за да останем по-дълго млади

В горещо време е изкушаващо да се охладите. И косата през лятото също  изисква по-често измиване.

Въпреки това, в стремежа към чистота, не трябва да забравяте най-простите правила, чието спазване ще ви помогне да се грижите за здравето на кожата на лицето и косата. Оказва се например, че употребата на студена вода, така често рекламирана като панацея за промените, свързани с възрастта, не е подходяща за всеки.

Дерматокозметолозите обясняват опасностите от тази процедура. Едно от противопоказанията е нискотемпературно измиване.

То не се препоръчва за суха и чувствителна кожа, тъй като провокира повишена сухота, лющене и раздразнение, особено в областта на бузите и брадичката. За жените със суха кожа през лятото е достатъчно да прибягнат до измиване веднъж на ден (сутрин или вечер), а за почистване на кожата да използват подходящо за типа кожа мляко или мицеларна вода. Температурните колебания имат лош ефект върху кожата, склонна към розацея, тъй като могат да причинят вазоспазъм. Следователно предразположението към съдовата мрежа е противопоказание за подобни процедури, предупреждават експертите.

Кой друг трябва да внимава?

Любителите на сложния, многопластов грим и по-възрастните жени. Ако първите просто не могат да премахнат всички остатъци от козметика от лицето, то вторите могат да предизвикат ускорено стареене на кожата. Първо – усещане за стягане след водни процедури, а след това появата на нови бръчки.

Дерматокозметолозите съветват по-често да избирате топла или хладна вода, а в случаите, когато кожата на лицето е силно замърсена, да я почиствате с мицеларна козметика преди измиване.

Не е толкова просто и с процедурата за измиване на главата

Практиката показва, че мнозина все още не са свикнали с оптималния ход на тази хигиенна процедура. Да припомнят основните правила на фризьорите от салона за красота Ventura Hair Studio, английското графство Хемпшир.

На първо място, трябва да намокрите косата си правилно, така че да не остане нито един сух фрагмент и дори да изплакнете косата си с чиста вода. Едва след това можете да започнете да прилагате шампоана. Този препарат не се излива от бутилката директно върху косата, а първо се разпенва в дланите. Също така е важно да нанесете шампоана в правилната посока: започнете от корените и се придвижете към средата на кичурите. След изплакване повторете процедурата.

„Защото първият път козметичният препарат отваря кутикулата, вторият път премахва нечистотиите и секрета на мастните жлези“, казват майсторите на фризьорството.

След пълно измиване на препарата, преминаваме към етапа на нанасяне на балсама: прилага се обратно – от върховете на нишките до средата им, без да засяга корените.

И накрая, последната стъпка е изплакването с хладка вода, която ще запечата правилно кожичките и ще постигне ефекта на здрава и блестяща коса.

Последно
Не пропускай