Експерти разбиха мита за пиенето на 8 чаши вода на ден

Експерти доказаха, че няма нужда да пиете по 8 чаши вода на ден, защото това няма да подобри здравето.

Ново изследване на учени показа, че всъщност много от нас изобщо не трябва да пият по 8 чаши вода на ден, пише Daily Mail .

В новото изследване малко повече от 90 учени от различни части на света обединиха усилията си. Всички те си сътрудничиха, за да измерят циркулацията на водата в човешкото тяло, използвайки нов метод.

Общо в проучването са участвали повече от 5,5 хиляди души от 24 страни. По време на проучването участниците трябвало да пият премерено количество вода, обогатена с деутерий, който естествено се среща в човешкото тяло и не представлява заплаха. След това изследователите измерили скоростта, с която деутерият изчезва от тялото, тоест скоростта на процеса на водния цикъл в човешкото тяло.

Резултатът показал, че хората, живеещи в по-горещи и влажни райони и на по-висока надморска височина, както и спортисти, бременни и кърмещи жени, се нуждаят от повече вода, поради факта, че скоростта на нейния обмен в тялото е по-висока.

Учените отбелязват, че обемът на водата зависи до голяма степен от това каква храна ядем. Освен това кафето, чаят, соковете и другите напитки, които консумираме, също трябва да бъдат включени в дневния прием на вода на ден.

Изследователите заключават, че консумацията на 8 чаши вода на ден вероятно няма да навреди на човешкото тяло, но няма да донесе и ползи.

Според традиционното мнение на лекарите, пиенето на чиста вода трябва да бъде за профилактика на бъбречни заболявания и затлъстяване.

Последно
Не пропускай