Една драскотина в тиган с незалепващо покритие може да освободи 9100 пластмасови частици

Може би е време да изхвърлите тенджерите и тиганите? Ново изследване показа, че повредената незалепваща повърхност може да бъде по-вредна, отколкото си мислите – това твърди Science of The Total Environment.

Всеки, който е пържил храни върху тефлонова незалепваща повърхност, може да потвърди, че тефлонът е чудесен за готвене, но повърхността може лесно да се повреди. Ето защо изследователи от университета Нюкасъл и университета Finders са си направили труда да научат повече за потенциалните опасности от използването на надраскана тефлонова повърхност.

Как да изберете най-добрия тиган за перфектни палачинки

Те установили, че тефлоновата пластмаса и микропластмасовите частици са по-трудни за проследяване от другите видове пластмаса. Затова използвали така наречената спектроскопия на Романов, CCMS диагностика, която създава изображения с много детайли, за да сканират няколко тефлонови повърхности, които са били надраскани в различна степен. Така учените открили, че само една драскотина или повредена област върху тефлонов тиган може да освободи повече от 9000 пластмасови частици.

Според изследователите, участващи в това проучване, тези открития са важни, тъй като тефлонът принадлежи към семейството на пер- и полифлуорираните вещества (PFAS), група химикали, които могат да бъдат вредни, ако бъдат погълнати в човешкото тяло.

„Предвид факта, че PFAS предизвиква голямо безпокойство, тези тефлонови микрочастици в нашата храна може да са здравословен проблем и трябва да бъдат изследвани, тъй като знаем твърде малко за тези замърсители“, обясни един от ръководителите на изследването.

Така че, ако сте повредили тефлонов съд, най-добре го заменете с чугунен.

Последно
Не пропускай