Доколко е необходимо да се ограничавате в храната по време на отслабване – мнението на фитнес треньор

Често хората ограничават количеството калории, които приемат, за да отслабнат. Те също така се опитват да изключат сладкиши, брашно, пикантни и мазни храни от диетата си. Подобни ограничения изглеждат трудни. Трябва ли да се откажете от всичко за да отслабнете?

 

Защо не е лесно да се ограничите от храната?

Хората обичат да ядат вкусни неща и това изобщо не е тайна. По-често обаче обичаме сладки или пържени храни. И ако в човешката диета има излишък от такива ястия и начинът на живот е заседнал, излишните килограми ще бъдат гарантирани. Това е мястото, където повечето започват да се ограничават в храната.

 

Въпреки това, тялото вече е свикнало да получава определена доза удоволствие от вкусната храна, така че това изключване от диетата може да бъде доста стресиращо за него. И всичко това, защото хормоните на радостта се освобождават точно в момента, когато човек яде вкусна храна. Ако спрете да правите това, тогава емоцията на щастието постепенно ще изчезне.

 

Така нашето тяло ни манипулира и провокира воля. Поради това за мнозина е трудно да преживеят стресови периоди на ограничаване на храната. Някои хора реагират на стреса с още повече сладкиши.

 

Какво да ядете, за да отслабнете?

Фитнес инструкторите твърдат, че обикновеният човек може да изключи определени храни от диетата само за определен период. И това е само една от причините – повечето смятат, че такава диета е непосилна.

 

Ако обаче имате излишни килограми, от които искате да се отървете, ще трябва да се ограничавате до края на живота си.

 

Еволюционно и исторически човешкото тяло не е подготвено за масло, изкуствена захар, изобретяването на асансьора или автомобилите. Човекът е създаден така, че да се движи много в търсене на храна.

 

Специалистът смята, че ограниченията не трябва да се свързват с „безвкусно“, а с здравословно хранене. Ако изградите правилни навици, можете да получите желаното отражение в огледалото и да повишите самочувствието си.

 

Ограниченията в храната не бива да се възприемат като някакъв тежък труд. Няма нужда да се страхувате да ядете нещо „забранено“. Всъщност просто трябва да се придържате към този баланс: 80% здравословна храна и 20% от любимите ви лакомства.

Последно
Не пропускай