Диетоложка обясни колко сладко можете да ядете без вреда за здравето

Всички знаем, че сладките неща са вредни за здравето. Но специалистите по хранене смятат, че сладкото не трябва да се забранява на децата. Бързите въглехидрати са необходими за тях за растеж и енергия.

Пристрастяването към сладкото ни е вродено

Според специалистите, пристрастяването към сладкото е вродено у хората. Дори майчиното мляко има сладък вкус. И не напразно децата обичат всичко сладко – за растежа и развитието им е необходима енергия, която те вземат от бързите въглехидрати, съдържащи се в захарта. Ето защо, ако детето няма специални противопоказания и наднормено тегло, не трябва напълно да изключвате сладкарските изделия от менюто му, съветват специалистите.

Захарта обаче се намира не само в „закуските“. Има и такова нещо като добавена захар – първоначално тя не се съдържа в ястие или продукт, а се добавя по време на готвене. Например, сладкото съдържа както естествена захар от горски плодове, така и добавена захар, която се добавя по време на приготвяне. И не бива да забравите за нея. Според изследване на Федералния изследователски център по хранене и биотехнологии децата злоупотребяват предимно с различни „бисквитки“ (както и вафли, кифлички и т.н.). В резултат на това те получават повече от нормата не само захар, но и мазнини.

Колко сладко могат да ядат децата?

Според водещите диетолози, малките ученици могат да ядат до 10-15 г сладкиши на ден. Това приблизително съответства на една или две сладки, две малки бисквитки или дъвки, вафла, маршмелоу или кекс. Висококачественият шоколад също няма да навреди – по-добре е да дадете на детето млечен шоколад, за да не се превъзбуди нервната му система поради излишния кофеин, който се намира в черния шоколад. За по-големите ученици нормата е малко повече. Освен това има периоди, в които децата имат повишена нужда от сладко – при силно изразен скок в растежа, при по-голяма физическа или умствена активност или пък хормонален взрив.

Последно
Не пропускай