Детско възпитание: 5 грешки, които често правим

Едва ли някой ще отрече, че няма писани правила за възпитание на децата. Най-добрият начин да се учим е като правим грешки, но дали това е приложимо и при възпитанието на децата? Означава ли това, че не сме си свършили работата като родители? Или че сме лоши родители?

Предизвикателства, свързани с детското възпитание

Вярно ли е, че най-често грешките, които допускаме при възпитание на децата, са защото не умеем да преценим добре ситуацията? (цитирано от Комсед). Да. В повечето случаи дори не знаем какво сме объркали.
Кои са 5-те грешки, които допускаме, и как да ги предотвратим?

1. Глезим ги твърде много

Може би не се замисляме защо глезим децата си. Причината не е от любов към възпитанието, а по-скоро защото изпитваме вина, че не сме били достатъчно време с тях. Без искаме, по този начин учим децата, че каквото и да поискат, ще бъде изпълнено. За да предотвратите тази практика, важно е първо да наблюдавате себе си и да установите, че го правите.

2. Безразлични сме

Няма по-лошо отношение от безразличието. Вие може и да не сте безразлични към възпитанието на детето, но детето да се чувства по този начин. Ако не се интересувате от това как е минал денят му, не знаете какво го тревожи, кои са силните му страни и върху какво трябва да работи, трябва сериозно да поработите върху отношението си.
Татко и дъщеря

Как може да започнете? Първоначално, проявявайте повече интерес към ежедневните дейности на детето. Споделяйте време заедно в игри, занимания, разходки, пазаруване и други. Така ще спечелите доверието му и това е ключът към промяната в отношенията ви и във възпитанието му.

3. Твърде строги

Прекалената строгост не е помогнала на никой, когато говорим за възпитание. Защо? Защото вместо да мотивира детето и да му дава поле да се доказва, тя създава у него усещане, че е безсилно да задоволи вашите очаквания. Вместо да бъдете твърде строги и прекалено изискващи, опитайте да подходите с разбиране и доверие. Мотивирайте го, че добрите му резултати предстоят, ако опита да положи повече усилия.

4. Поставяне на условия

Всеки от нас е поставял условия в дадена ситуация. Например: „ако си изядеш супата, ще гледаш телевизия“, или „ако си легнеш навреме, утре ще идем в мола“ и други подобни. Тези тактики не са печеливши, нито възпитателни. Те изграждат у детето модел, чрез който то се научава да спазва условия, които не само, че не са полезни за него, но и то не научава нищо от тях. Освен това, поставянето на условия от ваша страна ви прави безсилни като родители. Ако не можете да се справите с елементарна ситуация, то тогава може би трябва да помислите какво да промените в себе си.

5. Непоследователност при възпитанието

Всеки е бил свидетел на непостоянство от страна на родителите. Става въпрос за онези ситуации, в които при възпитание веднъж подхождаме по един начин, а друг път по друг. Веднъж сме добронамерени към детето, когато е изцапало чистата си блуза, скъсало си е маратонките или друго, а при подобна ситуация – се държим агресивно и негативно. Това обърква децата и създава у тях усещане за малоценност.
Важно е да не забравяме, че ние сме отговорни за възпитанието на децата ни. Ако им отделяме повече време, реагираме с търпение и подкрепа, резултатът ще е по-добър.

Последно
Не пропускай