Десетте най-четени книги през 2020

2020 г. безспорно е сред годините, които всеки от нас ще помни. Една от положителните черти на намалените социални контакти и невъзможността ни да прекарваме времето си навън бе това, че повечето хора замениха тези си занимания с четенето на книги. Сега ще обърнем поглед към най-често срещаните заглавия.

Аушвиц – една стара история, която все толкова силно вълнува

  • Оказва се, че мрачните моменти от миналото съвсем не са безинтересни за читателите. “Последна спирка Аушвиц” е поредното доказателство за това. Пряко свидетелство за извършеното зло преди повече от 70 години – това представляват мемоарите на автора – холандския лекар Еди де Винд, който написва всичко зад решетките на лагера – така, както го вижда и го усеща;
  • Без да сменяме темата, ще ви изненадаме (или пък може би не), продължавайки класацията с едно заглавие, което идва да ни покаже, че надежда има навсякъде. Ако не сте чували за Лало Соколов, то със сигурност е време да прочетете произведението на Хедър Морис – неговата книга „Татуировчикът от Аушвиц“, която ще ви поведе през една история за любов и саможертва. Соколов е човекът, чиято задача е била да татуира номерата върху ръцете на лагерниците в небезизвестния Аушвиц. Всичко върви по план, докато на опашката не застава млада уплашена девойка, която преобръща света на Лало. Той си обещава, че ще спаси не само себе си от там, но и ще се погрижи Гита да получи право на живот след лагера.

Пребиваването на земята във времето на Чернобил – една Чернобилска молитвана Светлана Алексиевич

Името Светлана Алексиевич определено нашумя през последните няколко месеца. Авторката е нобелов лауреат за литература през 2015 г., а това, което я довежда до престижната ѝ награда и което най-вече привлича вниманието на Шведската академия, е грижата, с която тя описва и мащабира една цяла епоха. Неслучайно е наричана “археоложката на комунизма”, а творчеството на Светлана бива определяно за “монумент на страданието и смелостта в нашето време“.

Минисериалът “Чернобил” определено накара хората отново да си припомнят ужаса, който разтърсва целия свят в края на април 1986 г. Авторката от Беларус не акцентира толкова силно върху реактора или върху конспирации, критики и политически игри, тя обръща поглед към най-слабото “звено” в чернобилския свят – хората. Всяка от историите, разказани в “Чернобилска молитва”, ще направи прочитането на следващата по-трудно, но пък не е ли именно това целта на литературата – да ни представя информацията по вълнуващ начин? Може би именно този стил на писане на авторката нарежда книгата ѝ сред най-четените за 2020 г.

Марк Менсън и неговите съвсем не позитивни заглавия за едно по-позитивно мислене

Бихме излъгали, ако кажем, че хората не искат лесен живот, изпълнен с щастие, споделена любов и безоблачна кариера. Неотдавна обаче на литературния небосклон се появи Марк Менсън, който открехна вратите към “Тънкото изкуство да не ти пука” и запозна с читателите с някои малко популярни, но пък много ефективни за него методи как да получим живота, който искаме.

Неколкократно в своето изложение той развенчава социално налаганите стереотипи, не се страхува да поведе аудиторията си през нещата, които по принцип правят човек нещастен и да ги отведе до шокиращи открития, които ще им помогнат.

Именно безкомпромисният език на Марк Менсън продължава да му осигурява място сред десетте най-четени книги и за тази година. И то не с едно, а с цели две заглавия. В своя неподражаем стил в книгата си „Всичко е прецакано” той дава идеи за разрешаване на проблема на съвременния човек, който той описва с високи нива на задоволеност и ниски нива на удовлетвореност.

Колко могат да са интересни мистериите на българските читатели?

Българските заглавия на пазара с всяка изминала година са все повече. Но през тази година вниманието се запази върху Топ мистериите на света и на България, чийто автор е добре познатият на YouTube пространството Слави Панайотов. Разгърнете страниците на книгата и вътре ще откриете скритите послания от миналото, тайното предназначение на някои места, вещи и личности. Запознайте се със страната си отблизо или попътувайте към далечни места, които пазят тайните на нашите деди – така, както са направили хиляди читатели през тази година.

Родната литература – сред най-четената у нас

Продължаваме с още едно заглавие от български автор, а именно “Живот в скалите” на Мария Лалева. Тази книга, със своя на пръв поглед малък обем от 344 страници, ще ви пренесе през пъстротата на целия емоционален свят, който хората познават. Може да ви накара да се усмихнете, да се разплачете, да ви ядоса, но което и да е – със сигурност ще ви развълнува.

Любов, раздяла, смърт и всичко това през призмата на съдбата – на вечната предопределеност. Ако все още не сте я чели, то побързайте да се запознаете с историята на тези странни, чудати и толкова дълбоки персонажи, които ще ви накарат да ги обикнете.

Поредиците, без които не мина и 2020 г.

  • Сериалът свърши и хората решиха, че е време да обърнат поглед към колекцията от книги “Игри на тронове”. Ако вие все още не сте го направили, то е време да поръчате книгите, които съвсем скоро да държите в ръцете си. Защото, каквото и да кажем за “Игри на тронове”, ще бъде малко;
  • Също толкова безмълвни ни оставя и появата на Хари Потър сред най-четените книги за тази година. Този магичен свят за поредна година запазва своето място в сърцата на многомилионната си публика по цялото земно кълбо.
Последно
Не пропускай