Дафинов лист: 7 факта, които ще ви накарат да го използвате всеки ден

Малко хора знаят, че дафиновият лист е една от най-древните подправки в света. Съставът на тези листа е много богат. Имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Ще разгледаме всички полезни свойства на това растение, за да разберем колко е безценно то за човешкото тяло.

Помага за понижаване на кръвната захар

Американски учени непрекъснато провеждат изследвания, по време на които са установили, че дафиновите листа могат да увеличат активността на инсулина.

Това се дължи на факта, че това растение има много хром. Поради това инсулинът ще има по-силен ефект върху нивата на кръвната захар.

Помага за понижаване на холестерола

Установено е, че ако ежедневно приемате малко натрошени листа от дафинов лист, след 30 дни нивото на „лошия“ холестерол ще намалее. Особено този лист трябва да присъства в диетата на силния пол. Също така, растението помага да се избегнат много сърдечно-съдови заболявания.

Помага в борбата с хронични заболявания и възпаления

Хроничното възпаление се счита за физиологичен процес, който е много опасен за хората. Хората, които редовно ядат дафинови листа, намаляват нивото на възпалителни маркери в кръвта.

Установено е, че това растение е подобно по своите характеристики на аналгетик.

Помага в борбата с рака

Американски учени са направили много изследвания и са установили, че веществата, открити в дафиновия лист, помагат за потискане на растежа на раковите клетки и предотвратяват тяхното делене.

Особено доказана ефикасност в областта на млечните жлези, шийката на матката, кръвта и дебелото черво.

Подпомага унищожаването на патогените на гъбичките

В състава си това растение има такива вещества, които помагат за потискане на възпроизводството на патогенни гъбички. Най-често човек е изложен на гъбички, които принадлежат към рода Candida. Този вид е в състояние да засегне цялото тяло и дори хранопровода.

Дафиновият лист предотвратява развитието на тези гъбички, които се считат за причинители на много възпалителни процеси в човешкото тяло.

Насърчава унищожаването на патогенни микроби

В състава на дафиновия лист има етерични масла, които помагат за унищожаването на някои микроби.

По-специално дафиновият лист е ефективен срещу Staphylococcus aureus. Именно този тип патогени най-често допринасят за поражението на всички човешки органи.

Подпомага заздравяването на изгаряния и рани

Многократно е наблюдавано, че дафиновият лист помага за по-бързото заздравяване на рани и изгаряния с различна тежест.

Дафиновият лист съдържа голям брой хранителни компоненти и антибактериални агенти, които допринасят за това. Също така, това растение помага за намаляване на белези. Следователно можем да кажем, че дафиновият лист има и козметичен ефект.

Последно
Не пропускай