Човешкият мозък е много по-сложен от всеки компютър: 23 изненадващи факта

Колкото повече учените изучават човешкия мозък, толкова повече изненади им поднася той. Например, наскоро се оказа, че по-голямата част от мозъка изобщо не са неврони и силата на ума не зависи от броя на невроните и размера на мозъка, а от качеството на връзките между невроните.

Ето 23 изненадващи факта за човешкия мозък, според последни проучвания

 1. Всеки ден мозъкът взема хиляди решения, но по-голямата част от тях ние изобщо не осъзнаваме.
 2. Мозъкът се справя по-добре с творческите задачи, когато сме уморени. Именно в тези моменти управляващата му част е отслабена и тези идеи, които биха могли да бъдат отхвърлени в друг момент, навлизат в съзнанието. Иновативните открития се появяват именно в тези моменти.
 3. Мозъкът се уморява не от умствена работа, а от емоции и преживявания.
 4. Многозадачността всъщност е просто бързо превключване между различни дейности.
 5. Сънят подобрява работата на мозъка. Дори кратките дремки могат да подобрят производителността, да укрепят паметта и да улеснят ученето.
 6. Интровертите и екстровертите обработват входящата информация по различен начин. Мозъкът на интровертите работи по-бавно при задачи, свързани с планиране, запомняне и решаване на проблеми. Екстровертите възприемат по-бързо рецепторните сигнали – вкусови, тактилни, зрителни, слухови усещания.
 7. Мозъкът на мъжа и жената реагира различно на болката, реагира на стрес и взема социални решения, но няма полово различие по отношение на логиката и математическите способности, това е доказано от научни изследвания.
 8. Тета мозъчните вълни, водещи до отпускане на тялото, могат да предизвикат миризма на шоколад.
 9. Невропластичност – свойството на мозъка да се променя и създава нови невронни връзки, заобикаляйки увредените участъци от мозъка, дори в случай на инсулт или проблеми със зрителния център, помага за коригиране на ситуацията. Постоянните умствени тренировки подобряват структурата и функционалността на мозъка.
 10. Хората, които никога не правят грешки, ни се струват по-малко привлекателни от тези, които правят грешки.
 11. Паметта не е толкова място за съхранение на информация, колкото действие за запазването й: когато си спомняте нещо, вие пресъздавате невронни връзки. Ненужните или рядко използвани неща се забравят бързо.
 12. Мозъкът консумира 20% от енергията на тялото и е способен да генерира 12 вата електрическа енергия. При интензивна работа по всеки проблем това количество може да се увеличи до 25 вата, което е достатъчно за захранване на 1 LED крушка
 13. Нашият мозък също е радиопредавател. 37 часа след смъртта той продължава да изпраща радиосигнали.
 14. Всички хора използват 100% от мозъка си. Просто по-голямата част от него се изразходва за несъзнателни автоматични действия като дишане, сърцебиене, сънуване.
 15. Мозъкът на централната нервна система не е единственият в човешкото тяло. Има и втори, „тих“ мозък – в храносмилателната система – около 100 хиляди неврона, влияят върху избора на храна, определя настроението и действията. В допълнение, бактериите в червата имат мощен ефект върху биохимията, която контролира тялото – те произвеждат повече от 30 хормона, включително серотонин, „хормонът на щастието“.
 16. Всеки ден в мозъка ни се появяват средно от 25 000 до 50 000 мисли. Повече от 70% от тях са отрицателни.
 17. Всяка секунда в мозъка протичат 100 000 химически реакции.
 18. Мозъкът ни първоначално не прави разлика между истина и лъжа: измислицата и реалността изглеждат еднакви за мозъка.
 19. Повечето от работата мозъкът върши автоматично. Обичайните действия поставят мозъка на автопилот. Следователно, за да го накарате да работи с пълна сила, е необходимо да се отклоните от обичайния коловоз, да излезете от зоната на комфорт.
 20. По време на сън мозъкът работи 2 пъти по-интензивно, отколкото в будно състояние. За да отпуснете мозъка са най-подходящи физическата активност и спортът.
 21. Фокусирайки се върху съня, ние принуждаваме мозъка да го вижда в реалността по-често. Например, ако една жена мечтае за дете, тя ще „вижда“ колички, деца, бременни жени навсякъде. Постоянно фокусирайки мислите си върху желания предмет, ние принуждаваме мозъка да търси начини за изпълнение на плана.
 22. Любопитството е еволюционно свойство на мозъка, биологична програма, създадена от природата за оцеляване.
 23. Мозъкът взема решения, преди да осъзнаете. Разликата е 10 секунди.
Последно
Не пропускай