Бюджет и подготовка за абитуриентски бал

Какъв е приблизителният бюджет, необходим за организирането на абитуриентски бал?

Подготовката за абитуриентските балове е започнала отдавна, дори и за най-непретенциозните. Все пак всеки иска този ден да бъде специален и неповторим.

Подобно тържествено събитие е свързано с пазаруване и подготовка за самата бална вечер, плануване на празненства със семейство и приятели, и разбира се подаръци. Всичко това изисква и немалък бюджет, а ако средствата са недостатъчни обмислете възможността да ги допълните с онлайн кредит.

Колко ще ни струва един абитуриент или гостуването на абитуриентски бал, прочетете по-долу.

Ако подготвяте абитуриентка

Ако имате момиче, роклята, обувките, чантата и бижутата ще бъдат най-голямото предизвикателство както за търпението, така и за бюджета ви. Към тях трябва да предвидите прическа, грим и маникюр. Покупката на рокля може да ви струва както скромната сума от 150200 лв. за наистина непретенциозна, но практична и добре изглеждаща рокля, която може да купите от големите и популярни дамски вериги за конфекция, така и около, и над 1000 лв., ако заложите на маркови модели, шити по поръчка. Хубавото е, че разнообразието е огромно и с малко повече търпение, всеки може да намери рокля по свой вкус и на цена, която може да си позволи.

Ако имате време, можете дори да посетите Града на роклите – Асеновград, където ще откриете бални рокли в широкия ценови диапазон от 200 лв. до 1500 лв.

Цените при обувките и чантите също варират според марката, дизайна и материята. Най-добре би било да заложите на елегантни и ненатрапчиви класически цветове и модели, които ще влязат в употреба и в бъдеще. Такива ще намерите на средна цена от около 50 лв. за чанта и около 150 лв. за обувки, както в магазините, така и онлайн. Следват бижутата, които ще придадат допълнителен блясък и елегантност на младата дама. Тук отново всичко зависи от личните предпочитания, вкусове и възможности. Може да заложите сума в рамките от 100 лв. до 150 лв. Всичко това задъжително трябва да бъде придружено от безупречна прическа, грим и маникюр. За професионална прическа ще се наложи да отделите между 60 и 120лв., а за грим – между 70 и 100 лв. В тези цени не влизат пробните прическа и грим, които са на цена от около 30 до 50 лв. всяко. На финала на подготовката за маникюр може да предвидите около 50 лв. и нагоре, в случай, че се спрете на маникюр със сложни материали и множество декорации. Ако сумирате изброените дотук цени, ще видите, че бюджетът за балната вечер на едно момиче е между 800 лв. и 1800 лв.

Ако подготвяте абитуриент

В случай, че имате момче, подготовката му е доста по-облекчена бюджетно. За тях обикновено се търси хубав костюм, риза, вратовръзка и обувки. Цените на костюмите варират в зависимост от материята, модела, марката и средно се предлагат на цени от 200 до 500 лв. Официални мъжки ризи може да намерите в диапазона от 40 до 90 лв., а обувки за младите господа на цени от 100 до 150 лв., в рамките на стандартен бюджет. За аксесоарите, с които да допълните официалния вид на абитуриента като вратовръзка, колан и ръкавели също трябва да предвидите минимум 100 лв. По-малкото детайли в подготовката на момче за бала възлизат средно на бюджет от 500 до 1000 лв.

След като сте подготвили всичко по външния вид на бъдещия абитуриент, трябва да помислите и за другите разходи около събитието. Кувертът за празничната вечер със съучениците средно ще ви коства 100 лв. Ако преди това искате да запечатате спомена с професионална фотосесия, то трябва да отделите средно по 150 лв. за едночасова стандартна фотосесия и 400 лв. за професионално видеозаснемане до 5 часа. Друго нещо, за което би могло да Ви се наложи да заделите средства, е наемането на луксозен автомобил, с който да откарате абитуриента на празничната вечер. Най-евтиният вариант за наем на луксозен автомобил за 1 час ще ви струва 80 лв., а по-скъпа кола, в рамките на 5 часа, с шофьор, би ви струвала между 300 и 500 лв.

До тук с подготовката на абитуриента. При положение, че сте само гост на абитуриентска вечер, то всичко, от което се нуждаете е хубав подарък. Много хора в наши дни избират да дадат пари. Тези суми обикновено се движат между 50 и 150 лв. Извън тях, си предвидете и пари за един или два букета, за които също ще ви се наложи да отделите около 50-70 лв. Ако сте решили да купувате подаръци, то може би е най-добре първо да се допитате до семейството, за да разберете какво най-много би зарадвало абитуриента. Може да заложите и на някои от следните възможности, които със сигурност ще бъдат запомнени – бижу, часовник, марков парфюм, скъп тефтер с писалка, куфар или ваучер за екстремно преживяване. Цените на подобни подаръци също варират, но бихте могли да ги откриете и в рамките на заложените по-горе суми между 50 и 150 лв.

Все пак абитуриентската нощ е само една и заслужава да бъде бляскава!

Последно
Не пропускай