Бързи съвети за приготвяне на перфектната паста у дома

Пастата, това любимо блюдо, от традиционна храна в Италия вече отдавна е напуснала пределите на родината и се е превърнала в основно ястие на много хора по света. Макарони, спагети, талиатели  неусетно са станали част от ежедневното ни меню. Дали с доматен или сметанов сос, дали просто със захар и сирене, пастата трайно се е загнезди на трапезата ни.

Често ѝ приготвяне ни кара да се смятаме за корифеи на макаронените изделия. Но много често, се оказва, че сме далеч от съвършенството.  Ту е малко сурово, ту залепва по дъното на съда. А това съсипва, дори перфектния сос.  Но с тези няколко бързи съвета ще станете експерти в приготвянето на рецепти с макаронени изделия.

Внимателно подберете номера на пастата

На  пазара изобилстват  макарони изделия със всякакъв номер.  От 1 до 12, но кое да изберем?  Този номер показва дебелината на пастата. Не се страхувайте да експриментирата . Само по този начин ще откриете кое изделие пасва идеално на вкуса ви.

Използвайте правилните съдове за готвене

Една от основните грешки при приготвянето на паста е неправилно използваните съдове. Винаги използвайте максимално голяма тенджера при варенето. В малък съд макароните няма да се варят равномерно. За 500 грама паста, съветват експерти, е най-добре да използвате съд с вместимост 8 литра. Винаги гответе пастата без капак, допълват италианските майстор-готвачи.

Правилно количество вода

Никак не е приятно, ако пастата залепне или пък водата е ужасно много. За това италианските готвачи препоръчват, да се спазва следната пропорция:  на 100 грама паста да се използва 1 литър вода.

Винаги прибавяйте сол

Макаронените изделия имат неутрален вкус. За да го подобрите, добавете щипка сол към водата. На 8 литра вода най-добре е да добавите 1 чаена лъжичка сол.

Винаги варете във вряща вода

Преди да добавите пастата, поставете съда с вода на котлона и изчакайте да заври. Щом течността кипне, прибавете макароните. Това ще предотвартите загарянето на дъното на съда.

Не забравяйте да разбъркате

Добре е по време на готвенето, да бъркате макароните. Не е нужно това да е непрекъснато. Достатъчно е 3-4 пъти да бъркате са напълно достатъчни. Така ще предотвратите слепването им.

Забравете добавянето на мазнина

Прибавянето на мазнина по време на готвенето, ще доведе до омазняване на макароните изделия. Това пък ще направи по-трудното полепване на соса по пастата.

Внимавайте с варенето

Суровата или разгряна паста не е приятна за никой. За да избегнете този неприятен момент, е нужно да спазвате стриктно указанието на опаковката. За да не изпуснете правилния момент на сваляне от огъня, е нужно да периодично да опитвате пастата.

Не мийте със студена вода

След като макароните изделия са готови, свалете от котлона, но не измивайте със студена вода. Горещата паста има високо съдържание на нишесте, а то само обогатява вкуса им. Отцедете излишната течност и добавете соса.

Пастата трябва да е топла

Винаги първо приготвяйте соса. За да е максимално вкусно макаронените изделия, трябва да са топли, а сосът студен. Така, той ще полепне по-добре по пастата.

Последно
Не пропускай