Бебешки спални комплекти – тънкости в избора им

Купуването на бебешки спални комплекти не е само приятно и забавно, но и много отговорно. Всеки родител иска да бъде сигурен, че ще направи креватчето на бебето напълно безопасно място без риск от прегряване или заплетени чаршафи.

Спалното бельо на бебето създава уют в детската стая и е част от интериорния дизайн. Когато е подбрано с вкус, то може да преобрази помещението. Разбира се, спалното бельо не създава само уют и красота, но от него зависи как ще се чувства бебето в креватчето си.

Ето защо е важно да имате предвид някои тънкости при избора на бебешки спални комплекти:

  1. Изберете бебешки спален комплект с обиколник:

Обиколникът осигурява безопасност за вашето бебе, помага му да заспива по-лесно, предпазва го да не се удря и му осигурява уют и спокойствие. Затова е и част от спалното бельо за бебешкото креватче.

Важно е кошарата да позволява обиколникът да бъде вързан, за да е безопасен за бебето. Кошарите за игра нямат такава възможност и за тях е по-добре да не използвате това приспособление.

Обиколникът се пере също толкова често, колкото и олекотената завивка. Материалът, от който е изработен, е не по-малко важен от този на спалния комплект. След 3-тия месец  бебета стават по-жизнени и често се допират до обиколника, което изисква той да бъде чист и поддържан.

  1. Естествените материи са за предпочитане пред синтетичните:

Нежната бебешка кожа се нуждае от ефирния допир на естествени материи като памук. Синтетичните материи запарват и могат да раздразнят чувствителната кожа на малкото дете.

  1. Изберете подходяща възглавничка:

Изборът на бебешка възглавница е по-труден от избора на възглавница за възрастен. Няма как да знаете коя ще бъде удобна на бебето, затова не избирайте твърде дебела и прекалено мека възглавничка. Тя не трябва да предизвиква алергии и да задържа микроби.

  1. Обърнете внимание на размерите на спалните комплекти:

Въпреки че повечето бебешки спални комплекти са стандартни размери, хубаво е да сте сигурни, че те ще паснат на креватчето. Това е особено важно, ако детското легло е изработено по ваши размери.

Освен бебешки спални комплекти, ще са ви нужни повече долни чаршафи и калъфки за възглавница. Те се сменят най-често. Никога не оставяйте чаршафчето или калъфката мокри, защото това може да предизвика не само дискомфорт, но и раздразнение на нежната бебешка кожа.

Друго, което не трябва да забравяте, е непромукаемата подложка, която се слага върху матрака. Така го предпазвате от неизбежните инциденти и го запазвате за по-дълга употреба.

Повечето бебешки спални комплекти включват: долен чаршаф; олекотена завивка; възглавница и обиколник. Разбира се, през топлите месеци ще се нуждаете от летен комплект с горен чаршаф, който да използвате за лятна завивка.

Някои бебешки спални комплекти включват долен чаршаф с ластик, който е много удобен. Той е комфортен и практичен, защото не се събира и не се нуждае от постоянно изпъване.

Качественото спално бельо обикновено е изработено от 100% памук. Много български производители предлагат 100% висококачествен памук ранфорс, който се поддържа лесно и не се свива при прането. Хасето също се използва често, но се свива повече. И двата варианта са подходящи за бебешкия ви спален комплект.

Последно
Не пропускай