Бързо, вкусно и здравословно – как да приготвите кисело зеле за 15 минути

Съвременните домакини ценят времето си, прекарано в кухнята, затова са по-привлечени от рецепти за вкусни ястия, които могат да се приготвят много бързо. Оказва се, че за 15 минути можете да сготвите любимото на всички и здравословно кисело зеле. Зелето съдържа много витамин С, който може да предпази човек от грип през зимата. Най-бързата и универсална рецепта за кисело зеле ще помогне на домакините да приготвят вкусно и здравословно ястие за 15 минути.

15 минути в кухнята: най-бързата рецепта за приготвяне на кисело зеле

Не е тайна, че 100 грама кисело зеле съдържат голям брой полезни бактерии. Следователно, то е полезно не само за укрепване на имунитета, предотвратяване на настинки, но и за други заболявания.

Необходими продукти:

  • голяма глава зеле (1,5 кг.)
  • ябълков оцет (винен оцет също е подходящ) – 120 ml
  • моркови – 3 бр.
  • захар – 1 с.л.
  • нейодирана сол – 2 с.л.
  • кимион – 1 ч.л.

Начин на приготвяне:

Започваме с приготвянето на саламурата, която е неизменна част от ястието. За да направите това, ви е необходим съд с 1 литър вряща вода. Към него добавете кимион, сол и захар. Всичко това се разбърква старателно, след което се налива оцетът. Докато саламурата се охлажда, можете да преминете към следващата стъпка за готвене.

В никакъв случай не изсипвайте зелето в горещата саламура, тъй като ще омекне и няма да стане хрупкаво. Зелето трябва да се нареже на тънки ивици.

Взимете предварително обелените моркови и ги настържете на едро ренде. След това смесете зелето с морковите и прехвърлете всичко в предварително подготвени буркани.

През това време саламурата трябва да се е изстудила.

Налейте саламурата в буркани, в които вече има моркови и зеле. След това трябва да вземете тънка дървена пръчка и да пробиете съдържанието на буркана с нея, препоръчително е да го стигнете до самото дъно. Това е необходимо, за да се освободи излишният въздух, освен това саламурата се разпределя по-добре в целия буркан.

Затворете бурканите с капаци и ги прибирате в хладилника. Необходимо е ястието да престои в продължение на 24 часа. След това можете да го извадите и да го опитате. За да направите предястието възможно най-полезно, можете да използвате ябълков оцет вместо обикновен трапезен оцет. Това е натурален продукт, който съдържа ензими и аминокиселини.

Приятен апетит!

Последно
Не пропускай