Бабини съвети за приготвяне на ястия с яйца – ще ви помогнат да избегнете редици проблеми

Яйцата са много популярен продукт, наличен във всеки хладилник. Домакините смятат, че знаят всичко за яйцата – как да ги варят, пържат, разбиват. Но има някои неща, които са малко известни и е добре да се имат предвид при обработката.

Така например, е трудно да сварите счупени яйца, защото вътрешността им ще изтече. Но можете да избегнете това, ако предварително кипнете водата и чак тогава пуснете яйцето.

Твърдо сварените яйца се варят 10 минути, а ако ги искате рохки – само няколко минути. Но пресните домашни яйца трябва да се варят 3 минути по-дълго от купешките.

Не е необходимо варено яйце да се обели, за да се определи дали е готово или сурово. Завъртете го на масата – варено ще се върти, суровото няма.

Яйцата трябва да се измият преди употреба, най-добре със сода или сапун. В черупките се съдържат много бактерии и микроорганизми, които са вредни за хората.

Сварените яйца се съхраняват в хладилник, в противен случай много бързо ще се развалят. Оставени на топло те бързо придобиват патогенна флора.

Сложете сварените яйца веднага под струя студена вода, да ги обелите по-лесно.

Тъмните петна в яйцата, които са видими във вътрешността когато поставите яйцето на силна светлина, показват, че вече не са годни за консумация.

Ако трябва много бързо и лесно да отделите жълтъците и белтъците един от друг, използвайте фуния. Белтъкът ще изтече през нея, а жълтъкът ще остане вътре.

Може да съхранявате жълтъците в дълбок съд, като отгоре налеете малко вода.

Разбиването на белтъците, които са престояли дълго време, ще бъде по-лесно, ако налеете малко студена вода. Те се разбиват много по-бързо и ако им добавите няколко капки лимонов сок. Лимонът може да бъде заменен с пудра захар.

Друг начин за бързо разбиване на белтъците е да ги охладите. Разбиването трябва да започне с бавна скорост и постепенно да се ускорява.

Не позволявайте на жълтъка да попадне в отделените белтъци, в противен случай няма да е лесно да ги разбиете.

Не бива да разбивате белтъци в алуминиеви съдове – цветът ще се влоши.

Тези полезни съвети ще ви помогнат да избегнете редици проблеми при готвене на яйца.

Последно
Не пропускай