Ашваганда: какво е и какви са ползите за организма?

В древната индийска традиция и аюрведа ашвагандата заема централно място. Тази билка, позната още като „индийски женшен“, се използва вече хилядолетия за подпомагане на физическото и психическото здраве. Но какво точно е тази мистична билка и какви са нейните ползи за организма?

Какво е ашваганда?

Ашваганда е вечнозелен храст, произхождащ от сухите райони на Индия. Научното ѝ име е Withania somnifera и е от семейство на картофите. Частта, която предимно се използва, е коренът на билката. Главно в него се съдържат активните съставки, които придават на билката нейното благоприятно действие върху тялото и ползите ѝ.

Аптеките и онлайн магазините за хранителни добавки предлагат ашваганда екстракт под различни форми: капсули, таблетки или капки.

Защо да приемате екстракт от ашваганда?

Билката има широкоспектърно приложение. Помага за подсилване на имунитета, силен билков афродизиак е, има благоприятно действие и ползи при импотентност, чести спонтанни аборти, безплодие, астма, анемия, рак, артрит, тревожност, стрес, депресия, дефицит на вниманието и хиперактивност, диабет, хипертония, болест на Паркинсон и др.

Ето няколко кои са основните ѝ ползи за организма:

1. Намалява стреса и тревожността. Екстрактът помага за регулирането на нивата на кортизола в кръвта, което води до намаляване на симптомите на напрежение и тревожност. Това я прави чудесен избор при паник атаки или постоянен стрес.

2. Подпомага паметта и концентрацията. Редовният прием на екстракт от ашваганда има полза за паметта и когнитивните функции.

3. Стимулира енергията. Ашвагандата може да подобри енергийните нива и издръжливостта, благодарение на своите адаптогенни свойства.

4. Балансира нивата на тестостерон. При мъжете ашвагандата може да помогне за увеличаване на нивата на тестостерон, благоприятствайки по този начин сексуалното здраве и натрупването на мускулна маса.

5. Подпомага здравето на косата. Благодарение на минералите и витамините в състава си, екстрактът може да предотврати косопада и да подпомогне растежа на косата.

Как и кога се приема ашваганда?

Ашваганда може да се консумира както сутрин, така и вечер. Изборът на подходящото време зависи от целта на прием, но многобройните ползи за тялото не се променят. Обикновено трябва да приемате ашваганда на празен стомах или преди лягане.

Ако приемате ашваганда сутрин, е препоръчително да я приемате на празен стомах, залята с чаша топло мляко. Ако я приемате в средата на деня или вечер, добре е това да се случва поне един час след хранене.

Ашвагандата се предлага в различни форми – като прах, капсули или тинктури. Независимо от избраната форма, е важно да се следват инструкциите за дозировка на опаковката:

  • капсули: обикновено се препоръчва прием на 1-2 капсули дневно, но дозата може да варира в зависимост от конкретния продукт;
  • прах: може да се добавя към смутита, чайове или дори в ястия. Съветът на специалистите е да се започне с малка доза и постепенно да се увеличава;
  • тинктура: течните екстракти обикновено са много концентрирани, затова следвайте упътването за дозировка внимателно.

Ашвагандата е мощна органична билка с много ползи за тялото и дълга история в традиционната индийска медицина. Без значение дали искате да подобрите своето здраве, да намалите стреса или да укрепите паметта си, тя може да бъде чудесно допълнение към вашата диета. Преди да започнете нова добавка или терапия, консултирайте се с личния си лекар.

Последно
Не пропускай