Ако тиквата е хванала мухъл: Може ли да се яде и как да я запазите по-дълго в бъдеще

Ако сте събрали добра реколта от тиква, можете да приготвите различни вкусни и здравословни ястия от нея. Но това подлежи на правилно съхранение. Е, ако върху тиквата се появи мухъл, възможно ли е да я ядете? Ще ви кажем как правилно да съхранявате тази зеленчукова култура и какво да правите, ако е мухлясала.

Как правилно да съхранявате тиква

Тиквата трябва да се съхранява в тъмно сухо помещение с добра вентилация и влажност на въздуха не повече от 70-75%. Зеленчуците не трябва да се мият, просто избършете мръсотията от тях с парцал. Подредете тиквите на рафтовете на един слой. Не трябва да се докосват. Тиквите трябва да се съхраняват при температура от 5 до 15 градуса. За добре узрелите тикви е подходяща и стайна температура. По време на съхранение ги проверявайте периодично и изхвърляйте.

Какво да направите, ако на стъблото се появи плесен

Ако по кората има малко петна, не бързайте да изхвърляте тиквата. Просто отрежете засегнатите области. Нарежете щедро, тъй като мухълът може да е засегнал други области, които са трудни за визуално определяне. След това почистете тиквата, използвайте само вътрешността й, която не е била в контакт с плесента. Този продукт обаче не трябва да се дава на деца.

 

Как да съхранявате нарязана тиква

Нарязаната тиква, както и другите зеленчуци, трябва да се съхранява в хладилник. Тиквата се съхранява в хладилника три до четири дни. Не забравяйте да я покриете със стреч фолио.

Ако нямате възможност да ги съхранявате на тъмно и сухо място, можете да намерите изход. Нарежете тиквата на кубчета, бланширайте и след това замразете.

Какво да направите, ако нарязаната тиква мухляса

Ако на повърхността на тиквата се появи плесен, тя може да се яде след предварителна обработка. Но ако вътрешността на тиквата се е развалила, значи вече не може да се използва. Дори и да премахнете повредената зона, това изобщо не означава, че други части от нея не са засегнати. В края на краищата мухълът е трудно да се види веднага, а използването на плесенни гъби може да доведе до хранително отравяне.

 

Как да защитим нарязаната тиква от плесен

За да защитите нарязаната тиква, първо трябва да избягвате попадането на въздух на повърхността й. Като алтернатива можете да го покриете с фолио. За подобни цели се използва и растително масло. Просто намажете повърхността на тиквата с масло. Слънчогледът е най-подходящ за тези цели.

 

Как да се справим с щетите върху тиква

Ако кората на тиквата все още не се е втвърдила, тогава драскотините по нея най-вероятно могат да бъдат затегнати по време на процеса на узряване. Но ако увреждането на повърхността на плода е дълбоко, третирайте ги с 3% разтвор на калиев перманганат.

Също така за подобна обработка можете да вземете алкохолен разтвор от брилянтно зелено. Увреждането постепенно ще заздравее, а пулпата на плода няма да изгние и патогенните микроорганизми няма да могат да проникнат в него. Ако около повредените места се появят тъмни петна, внимателно ги отрежете с нож, като уловите здравите области. Третирайте точките на рязане веднага с препарат.

Не поставяйте обработената тиква на трудно видимо място. Тя трябва да е на видно място, за да имате възможност да я наблюдавате.

Последно
Не пропускай