Ако кръвен съсирек се откъсне: Как лекарите спасяват такива пациенти

Възможно ли е да се спаси човек, ако кръвен съсирек запуши съдовете на мозъка? Ето как лекарите помагат на хора с исхемичен инсулт.

Исхемичният инсулт може или да убие или да инвалидизира човек. За щастие има време за спасение – през първите 72 часа след инсулт вероятността от смърт е 15%.

Исхемичният инсулт е остро нарушение на кръвоснабдяването на мозъка. Причината е запушване на кръвоносни съдове или отделяне на кръвен съсирек.

Буквално първите часове след инсулт се считат за най-важни. Затова е изключително важно да го разпознаете навреме и да вземете мерки.

Бърз тест за инсулт

  • Помолете човека да се усмихне (при инсулт един от ъглите на устата няма да се повдигне),
  • Вдигнете и задръжте ръцете си пред себе си (едната ръка ще падне)
  • Слушайте речта на човека (ще бъде неразбираема).

Ако се появят тези симптоми, трябва незабавно да се обадите на линейка.

Тромб в мозъчните съдове – какво да правя

Тромболитична терапия

Ефективността му е максимална, когато се използва през първите 4 часа след настъпване на исхемичен инсулт.

Пациентът се инжектира със специално лекарство, което разтваря кръвния съсирек. Поради разтварянето на тромба се възстановява притока на кръв през съда.

Минус на терапията – не винаги се справя с големи кръвни съсиреци и може да причини усложнения, като кървене.

Тромбоекстракция

Това е хирургично отстраняване на кръвен съсирек. Техниката е нова. Най-важната индикация: голям съд в мозъка, който е запушен от тромб. Операцията е минимално инвазивна. След него пациентът има висок рехабилитационен потенциал.

Минус на метода – има нужда от екип от професионални лекари и опит в денонощната работа в ангиографска операционна – това не винаги е възможно в отделните региони. Има и противопоказания за процедурата, така че не е препоръчителна за всички пациенти с исхемичен инсулт.

Последно
Не пропускай