8 психотехники как да не изпаднете в емоционална дупка

Какво е емоционална дупка? Емоционалната дупка представлява силни негативни емоции, които разрушават личността. Изпадаме в такава, когато загубим любими хора, когато кариерата се срине, когато връзките, които са ни изглеждали „вечни“, приключат. Всеки попада в капана на негативните емоции по различни причини, но резултатът е един и същ:

 • Апатия
 • Постоянно депресивно състояние
 • Загуба на воля за живот
 • Постоянно хленчене и оплакваме
 • Чувстваме срив и невъзможност да продължим борбата

В случай, че попаднем в емоционалната дупка на тревожност или отчаяние, имаме нужда от прости и ефективни практики. Ето какво съветват психолозите.

 1. Прегърнете се силно и масажирайте ушните си миди.
 2. В моменти на паника започнете да пишете всичките си мисли с печатни букви.
 3. Също така по време на тревожност и паника помага да напишете една дума с главни букви и след това да я пренапишете, като постепенно намалявате размера.
 4. Огледайте се, изберете 2-3 елемента и помислете какво положително послание ви носят сега. Например, стената е защита, столът е опора, сандвичът е енергия и т.н.
 5. Вземете лист хартия и нарисувайте драскулки във всякаква форма, оцветете различни части от рисунката си с цветни моливи. Разгледайте внимателно резултата и оградете с маркер изображенията, които виждате. Задайте си въпроса: „Какво положително ми носят тези изображения?“
 6. Ако емоционалната дупка е много дълбока, напишете история за ситуацията, в която се намирате сега, но с тази разлика, че имате възможност да промените нещата така, че да са във ваша полза.
 7. Дишане на четири такта: вдишайте, като броите до четири, задръжте дъха си, докато броите до четири, бавно издишайте, като броите до четири, задръжте отново и така в кръг.

По правило 4-5 кръга са достатъчни, за да се успокоите.

 1. Понякога просто трябва да сте в емоционална дупка, позволявайки на емоциите и чувствата да ви залеят. Останете така, докато почувствате сили да излезете от нея.
Последно
Не пропускай