8 начина за разреждане на кръвта без лекарства – съвети от кардиолозите

Тромбозата отнема живота на почти всеки втори жител на планетата, защото води до инсулти и инфаркти. А рискът от образуване на кръвни съсиреци се увеличава, когато кръвта стане твърде гъста.

Според кардиолозите, пандемията на коронавирус само влоши ситуацията. За да се намали рискът от образуване на кръвни съсиреци, е необходимо да се поддържа нормална плътност на кръвта. За втечняване се използват специални медикаменти – антикоагуланти и антитромбоцитни средства, но само лекар може да ги предпише.

Неконтролираното използване на такива лекарства е изпълнено със сериозни усложнения – образуване на язви и животозастрашаващо кървене. Има обаче налични методи за разреждане на кръвта, които човек може да използва сам, без помощта на лекари.

Пийте достатъчно чиста вода  – около 1,5 литра на ден

Лекарите уточняват, че нормата може да варира в зависимост от възрастта, теглото и пола на човека, както и от времето на годината – при горещо време се увеличава, при студено време – намалява.

Само до 2 чаши кафе дневно

Ако обичате кафе, по -добре е да се ограничите до 1-2 чаши ароматизирана напитка на ден . Кофеинът е диуретик и извежда течностите от тялото.

Алкохолът причинява дехидратация

Ограничете употребата на алкохол, който причинява дехидратация. Според кардиолозите не трябва да се превишават допустимите дози – не повече от 1-2 чаши сухо червено вино на вечер, до 3-4 пъти седмично. Бирата също води до още по-голяма дехидратация.

Спрете цигарите

Известно е, че никотинът повишава вискозитета на кръвта, което води не само до повишен риск от тромбоза, но и до вазоспазъм.

Намалете приема на сол до 5 грама на ден

Ако е възможно, изключете от диетата си полуфабрикати, пушени меса и други храни, които съдържат много сол.

Намалете количеството захар

Намалете количеството захар и прости въглехидрати в храната, които също повишават вискозитета на кръвта и я правят да изглежда като „гъст сладък сироп“. Лекарите отбелязват, че при хората с диабет има по-висок риск от тромбоза.

Преминете към елда, кафяв ориз, пълнозърнест хляб, по-голямо количество пресни и печени зеленчуци и заменете сладките и десертите с плодове, ядки, сушени плодове и малко черен шоколад.

Увеличете двигателната активност

Няма значение как и кога, основното е да се движите повече.

Бягайте, когато искате, когато можете, когато се чувствате най-добре и извлечете максимума от упражненията. Правете каквото искате, само не лежете на дивана. Ако работите много, докато седите, например, на компютър, определено трябва да „ускорявате“ кръвта от време на време – ставайте, загрявайте, клякайте. И след работа трябва да се движите повече, само да се разхождате, предупреждават кардиолозите.

Контролирайте нивото на стрес

Благодарение на стреса се произвежда хормонът адреналин, който влияе върху плътността на кръвта.

Последно
Не пропускай