7 умения, на които трябва да научите детето си, за да бъде успешно

Всеки родител иска детето му да расте успешно и щастливо, затова майките и татковците не пестят усилия, време и пари, за да образоват децата си. Но дали доброто образование винаги е ключът към безоблачното бъдеще?

Има и други също толкова важни знания и умения, които ще помогнат на детето да преодолее трудностите по пътя към големите успехи.

Умение за отстояване на собственото мнение

Това е едно от най-важните умения в днешния свят и трябва да се възпитава на детето от ранна възраст, защото не винаги ще бъдете там, за да помогнете. За да направите това, е необходимо да се покаже, че мнението на детето е важно в семейството. То трябва да знае, че го чувате и разбирате.

Например,  в разговор с него изразявайте и интерес, употребявайте по-често насърчителни думи, както и не отговаряйте саркастично на въпросите му.

Съсредоточеност

Децата предпочитат да се съсредоточат върху това, което ги интересува в момента, така че се опитайте да направите часовете с тях не само полезни, но и забавни.

Например, когато учите детето да пише, помолете го да пише букви не в тетрадка, а с тебешир върху черна дъска или на асфалта. Може и да ги моделира от пластилин. Не забравяйте, че родителското поведение е най-добрият пример. Концентрацията при децата се тренира и чрез настолни игри, рисуване и подреждане на пъзели.

Освен това може да насърчавате детето си да обръща внимание интересни детайли по време на разходка –  табели, коли с определен цвят или модел, цвят, форми, текстури.

Самостоятелност

Колкото по-рано детето се научи да прави някои неща самостоятелно, толкова по-уверено ще се чувства в бъдещето и толкова по-лесно ще се справя с училищните и други задължения, които ще стават все повече и повече. Научете детето си да се облича, да връзва връзките на обувките, да прибира играчките. Не се карайте за грешки или неловкост, бъдете търпеливи и не забравяйте да го хвалите при всяка една възможност. Постепенно то ще се научи да прави всичко само.

Умение да работи в екип

От ранна възраст на детето трябва да се обясни, че в обществото (на детската площадка, в детската градина, в училище) има определени правила, спазвайки които може да изгради добри отношения с другите.

Едно от тези правила е способността за сътрудничество и работа в екип. Когато учите детето на работа в екип, в никакъв случай не трябва да го сравнявате с други деца, това само ще предизвика агресия. Вместо това подчертайте важността му и в края на екипната задача похвалете абсолютно всички.

Владеене на чужди езици

Владеенето на поне два езика не само ще даде предимство на вашето дете в бъдещата им кариера, а също така ще помогне и за разширяване на културните му хоризонти. Няма по-добър начин да научите културата на друга страна от това да общувате с нейните жители на техния език.

Самоорганизация

Благодарение на това умение за детето ще бъде по-лесно да постигне целите си, което несъмнено ще му бъде полезно в зряла възраст. Основата на самоорганизацията е ежедневието, което трябва да създадете заедно с него. Например, като постепенно намалявате участието си в планирането на деня (или седмицата), докато то расте и се научава да управлява времето си самостоятелно.

Необходимо е също така да се намери баланс между различните отговорности на децата и тяхното свободно време. Малкият човек трябва да има достатъчно време за игри, хобита и други занимания, но времето трябва да бъде строго регулирано – например 3 часа след домашните.

Спокойно отношение към неуспехите

Начинът, по който детето се отнася към победите и неуспехите, формира самочувствието му и определя отношенията му с другите хора. Например, децата си играят, едно от тях губи и изпада в истерия, а родителите го отвеждат у дома. Този модел на поведение се отразява негативно върху способността на детето да издържа на житейски обстоятелства и възпрепятства развитието на силните страни на неговата личност. Не забравяйте да похвалите децата за успехите им, но не пренебрегвайте и това, да ги научите да губят с достойнство.

Точно това е ключът към бъдещите победи. Не забранявайте на детето да изразява емоциите си, но само при условие че неговите действия няма да предизвикат безпокойство у другите хора. И най-важното – уварявайте ежедневно детето си, че го обичате и вярвате в него, независимо какво се случва.

Последно
Не пропускай