7 признака на самодостатъчния човек

Самодостатъчният човек не се опитва да се вкопчи в някого и не се налага! Самодостатъчността е тази, която предпазва човека от самотата, от негатива, идващ от другите, от всякакви трудности и проблеми в живота!

Един самодостатъчен човек има много от собствените си ресурси: материални, психологически, морални. Той е цялостна личност.

Той никога не моли за нищо от никого, не изисква. И заради това хората му дават доброволно своята любов, внимание, комуникация, подкрепа, времето си! И той им отвръща, защото за това разполага с достатъчно средства. Готов да благодари, да обича, да обръща внимание, да общува, да се грижи. Ако никой нищо не му дава, той постига всичко сам, но определено няма да проси!

Самодостатъчните хора не се страхуват от самотата, така че не са сами. Умеят да създават нови познанства, да се сприятеляват, да търсят съмишленици, но няма да се налагат. И именно поради това другите са привлечени от тях. Самодостатъчните хора са интересни холистични личности, с тях е добро, надеждно, светло.

Кои са признаците, че човек е самодостатъчен?

Не му е скучно сам

Един самодостатъчен човек винаги ще си намери интересно занимание, все ще измисли как да се забавлява, къде да отиде, какво да прави. И за това изобщо не му трябват хора. Всички сме чували фразата: „Няма нищо по-лошо от самотата“. Така че, ако човек е самодостатъчен, той няма да се страхува от нея. И няма да изисква от своите познати, приятели, роднини, за да го забавляват, да прекарват време с него, да му идват на гости. Не, той самият ще отиде на разходка, ще гледа филм, ще чете. Ще намери как да се разведри!

Той не иска нищо от другите, защото има собствени ресурси

Вместо да иска нещо от други хора, той ще използва по-добре ресурсите си. Всички знаем от детството, че е срамно да се молиш за нещо. Самодостатъчните хора са доволни от това, което имат, а ако нямат нещо, знаят, че някой ден ще го получат! И няма да просят!

Самодостатъчният човек си знае цената

Той никога не губи уважение към себе си, дори да бъде нападнат, критикуван и т.н. Той не приема нечия оценка лично, осъзнава, че тя е само нечие мнение. Той, разбира се, може да бъде наранен от нечии обиди, но дори и тогава не губи уважение към себе си!

Той е материално независим

Образован е, има работа, доходи, жилище, опит. Да, един от признаците на самодостатъчност е материалната независимост! Ако ги няма, значи няма самозадоволяване!

Той сам решава проблемите си

В миналото неведнъж се е налагало сам да се измъква от големите проблеми, защото нямало от кого да помоли за помощ. И той се справя. Винаги!

Той има собствено мнение

Самодостатъчният човек разбира, че колкото хора има, толкова и мнения. Той осъзнава, че мнението на другите може да се различава от неговото, но поради това никога няма да се откаже от ценностите си.

Той разчита само на себе си

Самодостатъчният човек никога не разчита на друг, не  чака помощ, не иска подкрепа. Той разчита изключително на себе си във всякакви ситуации и винаги се опитва да се справи сам.

Опитът и житейските уроци правят човека самодостатъчен. Понякога те могат да са много горчиви. Но именно самодостатъчността е защитата от всякакви несгоди и проблеми.

Последно
Не пропускай