7 начина да живеете 12 години по-дълго

Ако искате да живеете по-дълго, ще трябва да промените някои навици и начин на живот. Въз основа на някои данни за живота на човека може да се изчисли приблизителната му възраст до смъртта.

Тези данни включват хранене, спорт, генетика и социален живот. Томас Пърлс, професор по гериатрия в Бостънския медицински център, е създал онлайн въпросник, базиран на научната си работа върху столетниците.

Според него, променяйки навиците си в съответствие с тези, които имат столетниците, можем да добавим няколко години към живота си. Не се знае точно колко, но ще можете да подобрите значително здравето си и да живеете пълноценно.

И така, какво и как може да промени и удължи живота ни?

Откажете се от преработеното месо – плюс 4 години

Чрез намаляване на седмичната консумация на месо човек може да живее до 4 години по-дълго.

Яжте достатъчно калций – плюс шест месеца

Ежедневно консумираното мляко с кафе не е достатъчно, за да осигури калция, който ще ви спаси от остеопороза в напреднала възраст. Допълнителен калций може да се набави от добавки, сирене и листни зеленчуци.

Ежедневни упражнения – плюс 5 години

Не е достатъчно само да промените диетата, трябва да спортувате поне 2-3 пъти седмично. Продължителността на занятията трябва да бъде най-малко 150 (!) минути и да включва умерена аеробна активност. Това ще намали риска от сърдечни заболявания и диабет, ще подобри настроението ви и ще ви накара да се почувствате по-жизнени.

Посетете вашия лекар редовно – плюс шест месеца

Хранете се по-добре, спортувайте повече, но посещавайте и лекаря си редовно. Така могат да се открият заболявания на ранен етап или да се предотвратят напълно. Това важи особено за тези, които имат наследствена обремененост.

Прекарвайте повече време със семейството и приятелите си – плюс шест месеца

Любящите роднини и истински приятели помагат за преодоляване на трудни моменти и стреса. Добрата комуникация с възрастта стимулира когнитивните функции и активност.

Не се „излагайте“ на вредно UV лъчение – плюс шест месеца

Ако смятате, че кожата ви не е засегната от слънцето и не я предпазва от слънцето, тогава може да платите скъпо за тази грешка. Слънчевото изгаряне допринася за развитието на рак на кожата.

Мийте зъбите си всеки ден – плюс 1 година

Ако забравите да си миете зъбите, вие провокирате редица проблеми – заболявания на венците, кариес и загуба на зъби. Хората със заболяване на венците могат да развият бъбречно заболяване и диабет.

Разбира се, всеки сам преценява дали иска да се откаже от кофеина, дали да започне да спортува всеки ден, да се бори с мързела или да откаже вредните продукти. Но си струва да помислите дали е необходимо да загубите няколко години ценен живот, робувайки на навици, които ви съсипват.

Последно
Не пропускай