7 храни, които съдържат много скрита сол – хората с хипертония не знаят за това

Средно хората консумират 2-3 пъти повече сол, отколкото тялото се нуждае, което застрашава цял набор от здравословни проблеми.

СЗО препоръчва ограничаване на приема на сол до 5 g на ден. Прекомерната му консумация може да доведе до повишаване на кръвното налягане, развитие на сърдечно-съдови заболявания, образуване на камъни и др. Дори умереното ограничаване на солта може да доведе до значително понижаване на кръвното налягане след четири седмици.

Въпреки че много хора се опитват да контролират приема на сол, като добавят съвсем малко, проблемът често е, че много от храните, които ядем всеки ден, вече са с високо съдържание на сол.

Кои храни са източник на скрита сол

Хляб и сладкиши

По време на производството на хлебни изделия солта и натрият се използват за повишаване на еластичността на глутена, т.е. Благодарение на това тестото запазва формата си. Натрият се използва и като набухвател.

Дневната норма сол се съдържа вече в 300 г хляб и хлебни изделия и колкото по-ниско е качеството на пшеницата, толкова повече сол съдържа за пухкавост.

Солни стаи – всичко, което трябва да знаете

Колбаси, мас, бекон, месни разфасовки

Във варените колбаси и колбаси съдържанието на сол е най-малко 2-2,5%, в пушените колбаси – повече от 3,5%, а в сушените деликатеси количеството натрий може да достигне 8%. Продуктите, които не са подложени на термична обработка, обикновено съдържат повече сол в състава си. При осоляване на сланина съотношението на сланина към готварска сол е поне 10 към 1.

Консервирани храни

Всяка консервирана храна – месо, риба, зеленчукова консерва – съдържа излишък от сол. Например, 100 г рибна консерва съдържа до 3 г сол, 400 мг натрий в 100 г зеленчукова консерва, 360 мг в граха и др.

Сосове, маринати, кетчупи, подправки

По отношение на съдържанието на сол и захар повечето сосове, подправки и добавки могат да се сравнят с някои разновидности на осолена риба. В допълнение към солта, повечето от тях съдържат подобрител на вкуса – допълнителен натрий под формата на глутамат.

Сирена

Количеството сол в сиренето зависи от вида му. Сирената с най-високо съдържание на сол са пармезан, фета, бринза, чедър, рокфор и други сини сирена. Не само сирената, но и други млечни продукти, в които изглежда, че не се добавя сол, я съдържат в достатъчни количества.

Люспи, мюсли, готови закуски

Готовите за закуска храни са друга група храни със скрит излишък на натрий. Например 100 г царевични люспи съдържат до 730 мг натрий, а една порция инстантни овесени ядки съдържа до 365 мг. А в 100 г фитнес люспи, които обикновено се смятат за полезни, съдържанието на сол може да достигне 1,8 г.

Зеленчукови сокове

Много хора консумират зеленчукови сокове, за да напълнят тялото с витамини. Ако обаче искате да ограничите приема на сол, не всеки сок ще е полезен за вас. Някои сокове са много солени, особено зеленчуковите напитки.

Каква е вредата от излишната сол

Излишъкът от натрий е един от ключовите рискови фактори за повишено кръвно налягане и развитие на хипертония.

Солта задържа течност в тялото, увеличава обема на кръвта и допълнително натоварва кръвоносната система.

С течение на времето хипертонията може да причини увреждане на сърцето, бъбреците, мозъка и органите на зрението и ако не се лекува правилно, може да доведе до сърдечна и бъбречна недостатъчност, слепота, инсулт и инфаркт.

За да намалите консумацията на готварска сол:

  • Заменете консервираните зеленчуци с пресни или замразени
  • Откажете се от месни полуготови продукти
  • Когато готвите, заменете солта с естествени подправки
  • Правете свои собствени сосове
  • Откажете се от люспи и инстантни зърнени храни, заменете ги с пълнозърнести продукти, зърнени храни
Последно
Не пропускай