7 грешки, които карат дрехите ви да се износват бързо

За да могат нещата да ви служат дълго време и да не загубят елегантния си външен вид, трябва да се грижите за тях правилно. Ако ли не, техният живот намалява, защото те се износват твърде бързо.

Сгъване на кожата

Естествената кожа съдържа много колаген, а този протеин от естествен произход е крехък и неустойчив на механично натоварване. Ето защо трябва да се грижите за кожените неща много внимателно. Не ги търкаляте, разтягайте, не използвайте неподходящи закачалки. Не сгъвайте кожата и използвайте специални продукти за грижа.

Игнориране на химическо чистене

В края на сезона занесете връхните си дрехи на специализирано почистване. Не ги окачвайте в гардероба, не е въпрос само на хигиена. Непочистените неща стават матови на цвят, блясъкът изчезва, а петната – трудни за отстраняване.

Неправилна програма за пране

Много е важно да изберете програма за пране. Това неминуемо уврежда материала. Ако има кукички те трябва да бъдат закопчани, а копчетата да се разкопчаят. Обръщайте дрехите наопаки, така че губят по-малко цвят. Не забравяйте да проверите и джобовете, тъй като може да съдържат нещо, което трайно да съсипе роклята или пуловера ви.

Непочистена пералня

Не забравяйте да правите редовно превантивно почистване на пералната машина, в противен случай в нея може да се натрупа мръсотия. А неприятните миризми ще останат върху прането, което перете.

Не използвате торби за пране

Купете си специални торби за пране, те помагат много, когато трябва да изперете нещо деликатно. Те са от найлон, полиестер и запазват формата си – своята и на нещата, които се перат в тях. Освен това с помощта на такава торба можете да спасите барабана от изпадане на дребни елементи.

Пестите от закачалки

Винаги купувайте закачалки, които точно отговарят на размера на продукта. Твърде големите или твърде малките закачалки развалят нещата, създават гънки, разтягат. Също така, не окачвайте много неща едно върху друго, като използвате една закачалка.

Лоша грижа за обувките

Необходимо е да се грижите за обувките не от време на време, а всеки ден. Избършете ги с гъбичка, салфетки, четка – зависи от материала. Не забравяйте да използвате кремове против напукване и импрегнации за влага.

Тези съвети ще удължат живота на вашите дрехи и обувки.

Последно
Не пропускай