6 знака, че всичко е наред със самочувствието ви

За да разберете как се справя самочувствието ви, обърнете внимание на собственото си поведение, отношението към себе си и какво казват другите.

За съжаление, много малко хора в света имат адекватно самочувствие: някой е склонен постоянно да се критикува и омаловажава собствените си достойнства, докато друг, напротив, си представя себе си за център на Вселената и е абсолютно глух за критични забележки.

Междувременно здравословното самочувствие е много важно – както за вашето психическо благополучие, така и за нормалните взаимоотношения с другите. Ето и кои са признаците, че всичко е наред със самочувствието ви.

Не се опитвайте да влезете в главата на някой друг

Често хората, които изпитват проблеми със самочувствието, се опитват да играят на „екстрасенси“: четат мислите на други хора, мислят вместо събеседника и решават какво „в действителност“ е имал предвид. А човек със здраво самочувствие се фокусира само върху това, което му се казва директно.

Позволявате си да грешите

Никой не е перфектен – и човекът с нормално самочувствие е наясно с това. В определени ситуации трябва да си позволите да бъдете уязвими и да изпитвате обикновени човешки чувства: гняв, разочарование, скръб. Някой, който няма проблеми със самочувствието, няма да изисква да изглежда с 20 години по-млад и да е най-добрият във всяка област.

Не можете да се срамувате

Уязвимостта към манипулация е ясен знак за проблеми със самочувствието. Човек, който няма такива проблеми, изобщо не може да бъде контролиран с помощта на оценка: той не се интересува от успеха на „сина на приятелката на майка си“, не се страхува да попита когато не знае нещо или не е сигурен за нещо.

Комплиментите и похвалите са ви приятни

Чувствате ли се неудобно, когато ви хвалят или правят комплименти? Това означава, че вашето самочувствие не е наред. Друг тревожен знак е зависимостта от похвали и комплименти.

Не се сравнявате с другите

Хората със здраво самочувствие не се чувстват участници в неразбираема надпревара и не се опитват да доказват нищо на никого.

Вие сте мили към себе си

И накрая, човек с нормално самочувствие няма да се укорява напразно, няма да се срамува от естествените си реакции и емоции.

Последно
Не пропускай