6 съвета как да отгледате уверена дъщеря

Когато стане възрастна, тя определено ще ви благодари, че сте й помогнали да стане самодостатъчна личност, която не зависи от одобрението на другите. Момичетата растат заобиколени от противоречия. Например, медиите култивират идеята, че е необходимо да си слаб и красив, а по отношение на интелигентността, от момичетата се очаква да се справят добре в училище.

По време на юношеството девойките растат по-малко уверени от момчетата. И това е така, защото обръщат твърде много внимание на външния си вид и вярват, че са по-слаби от силния пол. За щастие, има доказани стратегии, които ще ви помогнат да отгледате уверено момиче – такова, което поставя себе си на първо място и вярва в собствените си сили.

Как да отгледате уверена дъщеря?

Покажете й каква трябва да бъде независимата жена

Дайте й добър пример. Покажете на дъщеря си, че приемате и оценявате собствените си таланти. Кажете й, че едно момиче винаги трябва да има свой собствен живот извън връзката си с мъжа.

Отделете време за своите хобита, отстоявайте себе си и й покажете, че жените са напълно способни да се справят с всичко сами. Бъдете позитивни към тялото си и никога не обиждайте външния вид на други жени.

Вдъхновете я да си поставя високи цели

Ако дадете на дъщеря си да разбере от ранна възраст, че жените, също като мъжете, могат да успеят в абсолютно всяка професия, тя е по-вероятно да развие широк спектър от интереси. И ще може да прави кариера въз основа на това, което я интересува, а не да се ограничава до „традиционно женски“ професии.

Насърчавайте разнообразието от хобита

Помогнете на дъщеря си да развие интелектуални, социални и атлетични умения. Ако прояви интерес към някое хоби, не забравяйте да я насърчите, дори ако това хоби се счита за „момчешко“. Груповите занимания са чудесен начин тя да се сприятелява и да се научи как да изгражда здрави взаимоотношения.

Приемайте чувствата й сериозно

Ако дъщеря ви дойде при вас с някакъв проблем, никога не й казвайте, че е глупава или прекалява.

Вашата роля като родител е да осигурите безопасно пространство, където тя може да говори с вас за всичко, което се случва в живота й. Научете я, че тя заслужава да бъде чута.

Това ще повиши нейното самочувствие, защото ще разбере, че може да сподели своите чувства и преживявания, както и да получи помощ, ако има нужда от нея. Слушайте я, без да съдите. Това ще укрепи отношенията ви и ще послужи като основа за силна връзка помежду ви за много години напред.

Хвалете постиженията й

И момичетата, и момчетата имат полза от подкрепата и похвалата. При момичетата обаче нещата са малко по-сложни. От много малки ги учат, макар и не нарочно, че външният им вид е по-важен от техния характер и таланти.

За да не се вкорени това твърдение в главата на дъщеря ви, не забравяйте да я похвалите за постиженията в областта на обучението и спорта. Когато проявява доброта към другите, кажете, че се гордеете с нейния характер.

Научете я, че връзките са важни, но нейното благополучие винаги трябва да е на първо място

За повечето хора връзките са от ключово значение. Няма нищо лошо в това да се влюбиш, да се сприятелиш и да помагаш на другите. Но никога не бива да е сметка на собствените приоритети!

Последно
Не пропускай