6 предупредителни знака, че деградирате като личност

Не е страшно, ако не ходите на йога или образователни курсове, но пък четете книги за саморазвитие. Страшно е, когато станеш напълно безразличен към себе си.

В днешно време цари култът към „постижението“: всеки мисли само как да стане по-висок, по-бърз, по-силен и по-добър.

Да бъдеш в крак с другите в този безкраен маратон на успеха е много трудно. Волю-неволю, всеки от нас понякога може да си помисли, че нещо не е наред с него – че не се развива, а всички жители на планетата вече не са научили петнадесетия си чужд език и стават в 5 сутринта.

Но как да разберете, че наистина сте започнали да деградирате? Ето отговорът на психолозите.

Деградация (от лат. degradatio – постепенно намаляване) означава постепенно влошаване, загуба на ценни свойства и качества.

Ясни признаци на деградация на личността

  1. Загуба на интерес към външния вид: патологично „безразличие“ към това дали косата е измита, сресана ли е, спретнати ли са дрехите. За човек е без значение дали ще си сложи дънки с дупки, може да ходи със седмици в едни и същи (непрани) дрехи.
  2. Загуба на интерес към живота: събитията престават да вълнуват човек, наблюдава се фоново състояние на апатия , безразличие, униние.
  3. Изостряне на егоцентризма: включва се състоянието „капризно дете“, което обикновено изразява регресивно поведение, при което също се проявява инфантилизъм и слабоволна безотговорна позиция („не мога да направя нищо“, „не зависи от мен“ и т.н.)
  4. Стесняване на кръга от интереси и обхвата на потребностите до минимум: човек сякаш си слага капаци, за да не вижда света около себе си и хората. Той започва да избягва обществото, срещи с познати и така нататък. Крайната степен е загубата на връзка с реалността и оттеглянето в илюзорния свят, което е типично за шизофреничното разстройство.
  5. Появата на натрапчиви движения, стереотипи. Например, човек упорито избира едни и същи маршрути, създава ритуали преди да напусне къщата, гледа едни и същи филми многократно.
  6. Отклоняване в зависимост: понякога именно с тази точка започва общата деградация на личността, а понякога е обратното – тя е резултатът от общото депресивно състояние. Алкохолът и цигарите ни превземат и полека-лека ни убиват.
Последно
Не пропускай