6 подправки за облекчаване на болките в ставите

Болката в ставите е явление, което причинява много неудобства. Докато Вашият лекар може да предпише лекарства за контрол на възпалението, има допълнителни начини, по които можете да помогнете за успокояване на болката от възпалени стави. Една препоръчителна стъпка е да включите противовъзпалителни подправки в ежедневното си меню.

Куркумата намалява ензимите, които причиняват възпаление

Според редица проучвания куркуминът (активната съставка в куркумата) помага за намаляване на възпалението в тялото. Тази подправка, традиционно използвана в къритата, също така намалява нивата на някои ензими в тялото, които причиняват възпаление. Експертите препоръчват да се тества съдържанието на куркумин в даден продукт, преди да се използва, като се отбелязва, че той съставлява само около 2-6% от куркумата. Също така се подчертава, че високите дози куркума разреждат кръвта и могат да повлияят негативно на функционирането на храносмилателния тракт.

Чили облекчава болката

Чилито не е просто пикантна добавка към ястия с месо и морски дарове, супи и яхнии. Няма конкретно препоръчително количество лют червен пипер за борба с възпалението, но колкото по-лют е лютият червен пипер, толкова повече капсаицин съдържа, което може да помогне за облекчаване на болката!

Моля, обърнете внимание: Консумацията на твърде много капсаицин може да бъде опасна, така че слушайте тялото си и се опитайте да включите малко количество подправки в менюто си.

Карамфилът помага за облекчаване на болката и възпалението

Карамфилът съдържа евгенол, биоактивен растителен компонент с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. За да включите карамфил в менюто си, диетолозите предлагат следните опции:

  1. Добавете от 2 до 4 цели скилидки към тенджера с вкусна супа или яхния за здраве и страхотен вкус.
  2. Използвайте няколко цели скилидки, за да добавите вкус и хранителни вещества към гореща напитка. Най-добре е да добавите карамфил в цедка, за да ги извадите преди пиене.

 

Джинджифилът е в състояние да се справи с различни симптоми, включително болка.

От векове хората са използвали джинджифил за лечение на различни заболявания и облекчаване на неприятните симптоми. В този списък, например, гадене, астма, диабет. Няколко проучвания показват, че джинджифилът също така намалява болката и възпалението при ревматоиден артрит. А проучване от 2017г. установява, че подправката може да намали болката и възпалението при хора с остеоартрит на коляното. Можете да включите джинджифил в менюто си по много начини, включително в смутита. Трябва обаче да знаете, че точното количество подправка, необходимо за премахване на болката, все още не е известно.

Семената от целина могат да облекчат болката

Ароматните семена от целина, получени от цветовете на растението, се използват от древни времена за облекчаване на болка. Проучване отбелязва, че екстрактът от семена на целина може значително да намали болката и възпалението, свързани с артрит. Семената от целина също могат да взаимодействат с лекарства за разреждане на кръвта, литий и лекарства за щитовидната жлеза. При използване на някой от тях е важно да се консултирате с лекар!

Канелата може да намали щетите от свободните радикали

Тази ароматна подправка съдържа канелен алдехид и канелена киселина, които имат антиоксидантни свойства, които помагат за инхибиране на увреждането на клетките, причинено от свободните радикали. Подобно на карамфила, канелата също съдържа противовъзпалителен евгенол. Поръсването на канела върху овесени ядки или смути е вкусно, но няма да е достатъчно за терапевтична доза. Въпреки това, когато се използва заедно през целия ден с други антиоксиданти, можем да създадем кумулативен ефект. Не се опитвайте да увеличите дозата си, като поглъщате чаена лъжичка от тази подправка за по-малко от минута!

Подправките не заместват лекарството

Болката в коляното може да бъде облекчена по няколко естествени начина. Но не бива да забравяте, че подправките и билките могат да се използват само като допълнение към предписаните от лекарите лекарства! И още един важен момент: използването на алтернативни лекарства за лечение на всички видове възпаления трябва да се обсъди с лекар.

Последно
Не пропускай