6 навика, от които трябва да се откажете незабавно, ако сте над 30

Тялото на човек, който вече е на 30 години, е различно от това на 20-годишен. Грешките, които несъзнателно сме допускали в детството и ранното юношество – например, хапването на много сладки неща, вече се отразяват зле на нашето здраве.

Децата изгарят цялата излишна енергия, която консумират, а възрастните значително намаляват физическата си активност и на живота им влияят много повече стресови фактори.

Ето защо, ако вашият 30-ти рожден ден вече е минал, трябва внимателно да анализирате какви хранителни навици е по-добре да забравите веднъж завинаги, за да живеете дълъг, щастлив и здравословен живот.

Често глезене с лакомства

„Един кроасан и един шоколад няма да ми докарат диабет!“ Може и така да е, но

кофа сладолед по време на телевизионен сериал, парче торта в кафенето с приятели, шоколадово блокче пред компютъра, които ни развеселяват всеки ден, също могат да повишат нивата на кръвната захар до нивото на преддиабет.

Затова гледайте „голямата картина“. Един от най-добрите начини да забележите нездравословните си хранителни навици е да следите всичко, което пиете и ядете, до дъвките, които дъвчете. Можете да записвате менюто си както желаете – във вашия смартфон или в бележник. Само така ще „уловите“ лошите навици, от които искате да се отървете. Нужни са само няколко дни внимателно наблюдение на това, което ядете.

Пиете много сладки напитки

Научните проучвания и мета-анализи показват връзка между газираните напитки и други сладки напитки и наддаването на тегло и повишения риск от различни заболявания. Вредни са и тези храни, които се продават с надпис „без захар“. Подсладителите могат да причинят доста сериозни заболявания.

Диетолозите признават, че любовта към газираното, започнала в юношеството, е много трудна за „лекуване“. Трябва да започнете постепенно – да пиете вода по-често и да сте наясно с допълнителните калории, които също се крият в пакетираните сокове и алкохола.

Безсмислено консумиране на калории

Ако обичате да ядете, докато гледате филм или докато работите на компютъра, това е несъзнателно хранене. Изведнъж осъзнавате с ужас, че тихомълком сте изяли огромен шоколад или пакет бисквити. И най-важното, дори не сте разбрали как се е случило и дори не сте се насладили на вкусната храна. Много често безсмислено ядем, когато сме под стрес  – утешаваме се така и не забелязваме как постоянно преяждаме.

За да се справите с този навик ще помогне „включване“ в процеса – внимателно хранене. Като начало изберете едно хранене на ден, например през уикенда, когато имате свободно време. Изключете телевизора, оставете смартфона, компютъра, книгите и списанията и просто яжте – потопете се в този процес напълно, забавлявайте се, насладете се на вкуса на храната и не поглъщайте огромни парчета.

Постепенно си създайте навик винаги да обядвате, закусвате и вечеряте – ще ядете много по-малко. Скоро вие сами ще се изненадате как ще разберете, че дневната диета и броят на калориите са рязко намалени, а не чувствате глад.

Пропускате хранения

Гладуването или лишаването от вечери и закуски (например, преминаване към интервално хранене) може да има неприятни последици за тялото. В дългосрочен план няма да има ефект – ще отслабнете само благодарение на водата. Отслабването с глад не работи.

Мозъкът ще включи режима на оцеляване, ще намали скоростта на метаболизма и ще се „вкопчи“ за всяка калория – дори наднорменото тегло може да се превърне в страничен ефект от липсата на храна.

Борите се с желанието за ядене

Ако сте твърде строги към себе си и категорично забранявате да ядете това, което искате, тогава сривовете са неизбежни – няма да устоите на вкусна кифличка в кафене или шоколадово блокче.

Има само един начин да си позволите да ядете каквото искате – да следвате принципите на правилното хранене, да ядете достатъчно протеинова храна и да се насладите на това, което ви се струва вредно, като получите максимално удоволствие от това лакомство – вкусвайки всяка хапка от него. И тогава няма да има преяждане.

Взимате спонтанни решения

Колко често сте забелязвали, че ядете, когато чувството на глад вече става непоносимо? Този подход към храненето е много опасен. В състояние на „изгладнял вълк“ изборът на здравословна храна не работи. Нахвърляте се набързо и изяждате каквото ви попадне пред очите, включително храни, които съдържат много консерванти, захар и бързи въглехидрати. Мигновено поглъщате огромна порция и след това страдате от вина – защо изядох толкова много?

Противоотровата срещу този нездравословен навик е планирането. Трябва да разберете какво, кога и къде ще ядете. И си струва да помислите сериозно за това, за да не се откъснете и да се втурнете към първия вкусен пай, който се изпречи по пътя ви.

Планирането помага и намаляване на количеството на изядено – намаля порциите.

Това са всички навици, които много хора прекарват години развивайки ги, може би дори десетилетия…

Тук е важен принципът на малките стъпки – всяка успешна по пътя към освобождаването от вредните навици е ваше лично постижение!

Последно
Не пропускай