6 храни, които да премахнем от закуската за здравето на панкреаса

Здравето на човек е в собствените му ръце. Понякога неуспехът в работата на един орган води до факта, че цялата система престава да функционира нормално. Как да не застрашаваме панкреаса, който играе важна роля за поддържането на цялостното здраве? Препоръчително е да изключите 6 продукта от сутрешното си меню.

Свежи зеленчуци

Здравословната закуска трябва да се готви и да се яде топла – само такова сутрешно хранене е полезно за тялото.

Някой вярва, че яденето на пресни зеленчуци за закуска е ключът към стройна и красива фигура, но всъщност това води до инхибиране на панкреаса. Така че салата от пресни зеленчуци не е най-добрият вариант за закуска.

Овесена каша

Яденето на овесена каша на празен стомах води до повишено производство на слуз в тялото, което вреди на панкреаса. Между другото, по същата причина е по-добре да спрете да ядете пшеничен хляб на празен стомах.

Свинско

Свинското месо е друг продукт, който при поглъщане стимулира производството на голямо количество слуз. Освен това не забравяйте, че свинското не е най-лекият вид месо. По-добре е да поглезите стомаха си рано сутрин с нещо по-леко и не толкова мазно.

Фрешове и смутита

Пресният сок се прави от пресни плодове, които вредят на панкреаса, като споменатите по-горе зеленчуци. Много хора смятат, че прясно изцеденият сок на гладно е здравословен, без да се замислят, че е студен и не е варен.

Употребата на сокове на празен стомах води до факта, че работата на панкреаса е силно инхибирана, а успоредно с това намалява активността на целия организъм.

Масло

Ако не искате да ви боли панкреасът, спрете да ядете масло за закуска.

Сутрин млечните храни вреди на панкреаса – и сирене (особено твърдите сирена), и мляко, и мазна заквасена сметана, и извара. Тези продукти са много тежки, попадайки в стомаха, натоварват работата на тялото, което още не се е събудило. Всички функции на панкреаса също са отслабени.

Сандвичи

Любимите ви сандвичи също ще трябва да бъдат изоставени в името на здравето на панкреаса. Не забравяйте, че това е суха и също студена храна, която забавя метаболизма.

За да се поддържа здравето на панкреаса, не се препоръчва да се консумират всички изброени продукти след 19:00 часа, тъй като по това време потокът от слуз се увеличава в тялото.

С какво да поглезите панкреаса сутрин?

За да бъде панкреасът здрав, трябва да дадете предпочитание на закуска, която съдържа много протеини. Включете в сутрешната си диета варени яйца, нискомаслено извара, ориз или каша от елда (по-добре е да го приготвите с вода, а не с мляко). Пресните зеленчуци трябва да бъдат изоставени – заменете ги с варени или задушени, а вместо любимото си свинско месо е по-добре да изядете парче варено пиле, пуешко, телешко или риба.

Последно
Не пропускай