5 здравословни състояния, при които лукът може да помогне

Да, лукът е невероятно лечебен! Хората го използват от древни времена – както за готвене, така и за медицински цели. Зеленчукът може да варира по размер, форма, цвят и вкус.

Кои са най-честите ползи за здравето от лука?

Той минимализира риска от появата на няколко вида рак, подобрява настроението и поддържа кожата и косата здрави. Лукът е питателна храна, което означава, че макар и да не съдържа много калории, той е пълен с полезни хранителни вещества – витамини, минерали и антиоксиданти.

Лукът може да се консумира суров и тогава е мощно средство за лечение при респираторни проблеми.

Различните слоеве на лука съдържат различни полезни вещества:

Слой 1

Този слой е пълен с антиоксиданти, антибактериални средства и други фитонутриенти.

Слой 2

Той е важен източник на витамини С; мед, манган, фосфор, калий; и диетични фибри.

Слой 3

Този слой съдържа серни съединения, които ви карат да плачете, но също така е доказано, че предотвратяват болестта на Паркинсон и рака, както и сърдечно-съдовите заболявания.

5 други предимства на лука

Бори се с възпалението

В основата на повечето заболявания е хроничното възпаление. Възпалението се получава от редица продукти – захар, рафинирани зърнени храни, изкуствени подсладители, преработени храни, трансмазнини, недостатъчен прием на прясна храна, продукти за лична хигиена с токсични съставки, замърсяване на въздуха и други.

Антипиретик

Това означава, че има свойството да понижава температурата. Просто трябва да сложите половин лук във всеки чорап през нощта и това ще ви помогне да я понижите.

Детоксикация на организма

Скорошно проучване, публикувано в известното медицинско списание Clinical Gastroenterology and Hepatology, установи, че когато лукът се комбинира с куркума, възниква синергична химическа реакция, която убива предракови клетки.

Поддържа здравето на сърцето

Какво е антоцианин? Това е пигментът, който придава червения цвят на лука. Антоцианинът също е мощен флавоноиден антиоксидант, за който е доказано, че понижава нивата на холестерола с липопротеини с ниска плътност (LDL) в кръвта, като по този начин снижава риска от сърдечно-съдови заболявания. Серните съединения предотвратяват сливането на тромбоцитите и запушването на кръвоносните съдове, намалявайки риска от инсулт и инфаркт.

Помага при изгаряния на кожата

Както казахме, лукът е пълен със сяра и кверцетин, които могат да ви помогнат да облекчите болката и възпалението и да предотвратите образуването на мехури. Как да го използвате? Много просто. Просто трябва да нанесете прясно нарязания лук директно върху мястото на изгарянето.

Последно
Не пропускай