5 вредни навика, които предизвикват бързо стареене

Стареенето е неприятна трансформация, която не подминава никого. Ето защо харчим толкова много пари за скъпа грижа за кожата и козметика.

Но истината е, че не разходите за козметика, а ежедневните ни навици са това, на което трябва да обърнем внимание. По-долу са изброени няколко нездравословни навика, които ни карат да остаряваме по-бързо.

Спане на едната страна

Обикновено не се замисляме за позицията, в която спим. Това е толкова рутинен навик, а така силно влияе на здравето ни.

Учените са установили, че когато винаги спим на една и съща страна, притискането на кожата, причинено от натиска на лицето върху възглавницата, води до деформация на кожата и бръчки. Най-добрият вариант е да се спи на гръб.

Не използвате слънцезащитен крем

Твърде многото излагане на ултравиолетова слънчева светлина увеличава скоростта на стареене с 80%. Учени от клиниката в Кливланд са открили, че слънчевите лъчи увреждат клетките на кожата, което прави кожата да изглежда по-стара, набръчкана и по-суха.

Използването на слънцезащитен крем не само предпазва кожата от изгаряния, но и забавя скоростта на нейното стареене.

Американската академия по дерматология препоръчва редовното използване на слънцезащитен крем, тъй като той блокира до 20% от слънчевите лъчи от въздействие върху кожата.

Приемате много захар

Захарта ускорява стареенето. Разбира се, не можете напълно да я изключите от менюто.

Но ако не внимавате, постепенно високата кръвна захар ще доведе до появата на бръчки и отпусната кожа. Този процес се нарича гликиране. По време на гликирането захарта се разгражда до опасни свободни радикали, които ускоряват стареенето на кожата.

Според British Journal of Dermatology, при жените този процес става особено забележим след 35-годишна възраст.

Не спите достатъчно

Сънят е много важен за ума и въобще за целия организъм. Повечето хора обаче не спят достатъчно. Препоръчителната продължителност на нормалната нощна почивка е 7-9 часа. Ако не спазвате това правило, започва усилено стареене на организма.

В по-напреднала възраст дори една безсънна нощ може да накара клетките да стареят много по-бързо.

Но не само продължителността на съня е важна, а и неговото качество.

Има твърде много технологии в живота ви

Дерматолозите предупреждават срещу постоянното излагане на високочестотна високоенергийна светлина (HEV), излъчвана от екраните на телефони, таблети и компютри. Всичко това води до преждевременно стареене.

Синята светлина от нашите устройства, прониква по-дълбоко в кожата, отколкото ултравиолетовите лъчи на слънцето. Само 60 минути ще са достатъчни, за да се стартират кожни проблеми.

Дерматолозите казват, че ако прекарвате 8 часа на ден пред компютъра, тогава тялото ви ще получи същото количество енергия, каквато и за 20 минути на обедното слънце.

Последно
Не пропускай